Det är Björklund och Kjöller som är politiserade

Som jag skrev i söndags ägnade jag en del av måndagen åt att söka svar på de frågor som uppstod i huvudet på mig efter att ha hört Hanne Kjöller påstå att skolforskningen är ”genompolitiserad”. Resultatet kan läsas på GP:s kultursida idag. Jag sökte Hanne Kjöller på telefon och mejl för att ställa frågorna direkt till henne men hon gick inte att få tag på. Jag skriver bland annat:

”Men om nu inte den svenska skolforskningen duger, borde man då inte se sig om efter internationell forskning? Så har hittills inte skett, vare sig bland borgerliga skoldebattörer eller på utbildningsdepartementet. Kanske ska det tolkas som att den skolpolitiserade konspirationen är världsvid. Ingen pedagogisk forskning på hela jordklotet är tillräckligt neutral och vederhäftig för den svenska skolan. Frågan är då hur man utan att göra internationella utblickar ändå har lyckats komma fram till att den svenska skolforskningen är politiserad. Utifrån vilka kriterier har bedömningen skett? Min teori (ännu inte fastslagen genom forskning och sålunda precis lika vederhäftig som stora delar av Jan Björklunds politik) är att kriteriet för ”politiserad” har varit ”överensstämmer ej med fastslagen politisk inriktning”. Allt som avviker från Jan Björklunds personliga åsikter om skolan är alltså politiserat. Slut på samtalet.”

2 reaktioner på ”Det är Björklund och Kjöller som är politiserade

  1. Det socialdemokratiska politiska spöket som fortfarande påstås härja i skolkorridorerna bestod ju av inte så få breda överenskommelser över de politiska gränserna. Och att sittande regering när förra läroplanen antogs var borgerlig tycks man vilja glömma. Allt är retorik, valpropaganda. Och liberalerna får naturligtvis problem när forskning av sociologisk karaktär fastslår kollektivet, systemen och samverkan där i/emellan som betydande för utfallet.
    Tack för ditt engagemang för frågan, din outtröttlighet i kampen mot den Björklundska megafonen DN- debatt, och nu också Kjöller är viktig.

    Gilla

    • Jo, det är lite underligt att inte fler debattörer har uppmärksammat det faktum att den läroplan som Björklund nu dömer ut som flummig kom till under en borgerlig skolminister…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s