Lär man sig sämre med mössan på, Zaremba?

Med ett långt reportage om Kävlingeskolan i Skåne inleder Zaremba idag en granskning av den svenska skolan. Som vanligt när Zaremba skriver är det suggestivt och välskrivet, som vanligt ganska hårdraget. Att Kävlingeskolan har problem och har haft dåliga ledare under många år är helt riktigt återgivet men i sin iver att skildra problemen bryr sig Zaremba aldrig om att försöka reda ut vad som faktiskt är problem och vad enskilda personer tycker är problem.

 Ett par gånger refereras till att lärare på skolan inte fått be eleverna ta av sig huvudbonader. Det framställs på ett sådant sätt att man som läsare liksom ska rysa och förstå hur hemskt det är på skolan. Men ingenstans finns någon förklaring till VARFÖR eleverna måste ta av sig om huvudet. För att de lär sig bättre utan mössa? För att de ska lära sig lyda och veta hut?

Varför det är så hemskt med temaarbeten och grupparbeten – som också underförstås  – blir heller aldrig klargjort. Zaremba gör sig också löjlig över att det funnits de i Kävlingeskolans historia som tryckt på vikten av att göra undervisningen rolig, att annat än faktakunskaper har betydelse och att barn behöver arbeta ämnesövergripande. 

För mig blir det efter en stund tydligt att Kävlingeskolans problem består av flera olika delar: brist på resurser, brist på adekvat ledning och bristande vilja hos medarbetare att låta skolan utvecklas och förändras. Men för Zaremba tycks inget behov av nytänkande och förändring inom skolans värld vara nödvändig. Bara lärarna tillåts jobba som de gjorde förr så blir allt bra. Kunskap är enkelt mätbar, sorterbar i fack och förmedlas bäst av en auktoritär typ som vet att man lär sig sämre med mössan på.

Här kan man läsa en av Kävlinges politikers intressanta kommentar till Zarembas artikel.

7 reaktioner på ”Lär man sig sämre med mössan på, Zaremba?

  1. Som gammal rektor fattar jag genast vad frågan om
    kepsen rör sig om: den gäller makten i klassrummet,
    spelregler. Hultén borde tänka två gånger innan
    Hultén fattar pennan.

    Gilla

  2. Självklart förstod jag att det är makt det handlar om. Vad skulle det annars vara (min fråga i inlägget är så kallad ironi)?

    Det är just det jag vänder mig emot – att regler upprättas som inte har någon annan funktion än att visa vem som bestämmer. Alltså att eleverna ska lära sig att lyda.

    I läroplanen står ingenting om att skolan ska lära eleverna att lyda. Tvärtom står många kloka ord om att lära eleverna att ifrågasätta, tänka självständigt, bli aktiva och initiativtagande. Det borde du som gammal rektor också känna till.

    Gilla

  3. Nej, men skall undervisningen fungera måste eleverna
    acceptera sin roll som elever. Dit hör att fatta att
    läraren bestämmer i klassrumet. Har man invändningar
    går man till rektor. Är det inte så på andra arbets-
    platser?

    Gilla

  4. Jag har själv undervisat och aldrig har jag behövt trycka till mina elever genom att införa ett regelverk utan mening. Det är ett oskick som varken bör förekomma i skolan eller på några arbetsplatser. Auktoritet och ledarskap utövas bäst på helt andra sätt.

    Eleverna ska, enligt läroplanen, tränas till att bli demokratiska medborgare. Inte lydiga. I klassrummet ska elever och lärare bestämma tillsammans i så hög utsträckning som möjligt.

    Jag tror också att det är ganska få arbetsplatser som fungerar på det sättet att de anställda avkrävs underkastelse under regler utan funktion och förmodas gå till sin chefs överordnade om de har synpunkter.

    Gilla

  5. Mmm, och den dag du söker jobb på fina banken eller it-företaget eller inom vården eller vilket normalt kneg som helst, så ska du förstås behålla både luvtröjan och mössan på. Den makthungrige arbetsgivaren ska ju ta dig för dina kunskaper, och inget annat?

    Ditt resonemang fungerar inte. Mössa av inomhus är en västerländsk sed, i synnerhet för män. Bryter man mot den så visar man sin vilja att – just det – bryta mot regler.
    Helt i onödan, kan man ju tycka i det här fallet. Ska man bråka om saker så ska det väl ändå vara viktiga saker?

    Gilla

  6. Jag kan meddela att de flesta människor anpassar sig när de behöver och ser en vettig anledning till det. Att väldigt många människor behåller mössan på även som vuxna när de vistas inomhus och att det även är helt okej inom vissa yrken att göra det. Det finns till och med yrken där huvudbonad är kutym eller rentav krav(vissa uniformsyrken, operationssjuksköterska, köksanställd – för att nämna några). I skolan bör man få lära sig att anpassa sig i de situationer där det finns verkliga anledningar till att göra det, och att ifrågasätta när krav ställs på anpassning utan mening.

    Men vi är helt överens om att det är onödigt att bråka om saker som är oviktiga.

    Gilla

Lämna en kommentar