Björklund sågas av lärarna

I en undersökning av Lärarnas tidning ger en tredjedel av lärarna Jan Björklund betyget 0 (på en 0-5-skala). Inte helt otippat men lite kul (om än ett tragiskt resultat förstås) att få svart på vitt på hur extremt negativ lärarkåren är till hans gärningar. Ibland när jag sagt att jag knappt träffa ett enda lärare som uppskattar honom så har jag nämligen mötts med skepsis från människor utanför skolans värld.
 
59 procent uppger att deras arbetssitutation försämrats sedan 2006. Lägg till det att de mätbara resultaten sjunker och att det står ganska skralt till även vad gäller sådant som elevinflytande så mörknar bilden ännu mer. Vi är inte på väg mot världens bästa skola för alla – knappt för någon. Jag kan bara hoppas att vi snart nått botten och att insikter om att vi är på fel väg når även dem med verklig makt att ändra på saker.
 
I DN sågas dessutom Jan Björklunds forskningspolitik på ett klargörande sätt av Henrik Berggren. Det är makalöst hur en människa utan särskilt mycket egna kunskaper har lyckats få ansvaret för utbildning och forskning. Han försöker kompensera sin kunskapsbrist med tvärsäkerhet och det har tyvärr visat sig lura ganska många – med mindre lyckade resultat på diverse områden.
 
 

6 reaktioner på ”Björklund sågas av lärarna

 1. Björklund är den enda som tagit itu med den unkna, självbelåtna kultur som präglar skolan och dess syn på kunskap och forskning.
  Det är klart att lärarna då blir bestörta och känner sig jagade.

  Som jag tidigare sagt så är sådana här mätningar från ett fackförbund sida inte speciellt pålitliga, i synnerhet inte som vi befinner oss mitt i en avtalsrörelse då allt ska framställas som eländigt.

  Gilla

 2. I så fall borde väl skolforskarna tycka bättre om Björklund än vad lärarna gör? Men så är det knappast, va?

  Det är snarare människor med antingen bristande kunskaper om skolan, alternativt en väldigt insnävad människosyn, som gillar Björklunds alla utspel. Jag säger inte att allt han gjort är dåligt men det som är bra har vi nog snarare andra människor i hans stab att tacka för.

  Lärarförbundet har varit kritiska till Björklund hela vägen, så det har knappast med avtalsrörelsen att göra. Och undersökningen är f ö gjord av Lärarnas tidning (som är en journalistisk produkt) och inte av fackförbundet.

  Gilla

 3. 1,5 procent låter som en felmarginal. Fast jag känner en lärare som tycker att Björklund är toppen. Jag känner också en som tror att jorden skapades på sex dagar. Det vore dock intressant att veta vilka de 1,5 procenten är. Är det kanske gympalärare?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s