Om GP och rekonstruktionen

Hade det här varit en vanlig dag så hade jag lagt upp min text om skolidrott här och hänvisat till att den publicerats i GP idag. Det är en text jag är ganska nöjd med och det känns bra att den exponeras på GP:s kultursida. Vad som känns mindre bra är att jag troligen inte kommer att få betalt för den.

Betalningen borde ha kommit in redan i torsdags eftersom det var då fakturan förföll. Men GP har så länge jag kan minnas satt i system att betala några dagar för sent. De har alltså i 18 års tid snott åt sig ränta på min bekostnad. Vilket idag känns väldigt symtomatiskt för hur GP skötts. Lite ful- och rackarspel sådär, så att ägarna har kunnat få lite guldkant på tillvaron. Eller ganska mycket guldkant, då.

Nu har de ansökt om ”rekonstruktion” för att få ordning på finanserna. I går morse visste jag inte riktigt vad rekonstruktion var för något, men det vet jag nu. Det är ett sätt att kunna göra sig av med gamla skulder för att rädda företaget. Och det låter ju fint att rädda företaget – problemet är bara att jag, och andra leverantörer, betalar för att rädda det som andra äger och kan tjäna pengar på att äga. Drygt 15 000 kronor (två fakturor jag troligen aldrig kommer få betalt för) får jag nu pytsa för att familjen Hjörne i framtiden ska kunna fortsätta ge mig uselt betalt, sno mig på ränta, dela ut bonusar till sina kompisar och plocka ut vinster till sig själva.

Så här skriver Petter Larsson i HD: ”SVT:s Uppdrag granskning berättade för ett år sedan hur miljonerna rasslat iväg till samma ägare och chefer som fattat de fatala expansionsbesluten. Mellan 2005 och 2013 kostade chefer och styrelsemedlemmar totalt 800 miljoner kronor i bonusar och annat. Detta alltså ut-över lönerna. Under samma period betalade koncernen ut 265 miljoner i utdelning. Det var en tredjedel av vinsten, vilket är mycket högt. Storägaren Peter Hjörne kammade bara 2009–2103 hem 78 miljoner.”

För mig verkar det rimligt att ägarna får betala förbaskat dyrt, med EGNA medel, för att få tillbaka sitt företag. Jag gissar att de, trots guldkant, kan ha lite kvar på banken.

Fast egentligen tycker jag att journalistik är för viktigt för att lämnas i händerna på storhetsvansinniga girigbukar.  Mycket hellre än att hjälpa till och mata de som redan är övermätta skulle jag vilja gå ihop med ett antal anställda och en drös andra frilansar och köpa loss GP, starta ett personalkooperativ och börja göra ett veckomagasin med riktigt bra gräv, långa reportage, vassa krönikor (byggda på riktig substans) och djuplodande analys- och kulturtexter.

Medier borde ju drivas av en vilja att berätta viktiga saker, inte av en önskan att bygga imperier och plocka ut vinst.

11 reaktioner på ”Om GP och rekonstruktionen

  1. Bra text, de flesta inser antagligen inte att underbetalda frilansare är med och betalar Stampens usla affärer. Har delat på Facebook.

    Gillad av 1 person

    • Det som aldrig framkommer är att GP dränerat HN, Bohusläningen och andra tidigare välmående företag, på pengar. Ändå har det inte räckt att betala gigantiska räntor och dagliga kostnader. Rent brottsligt. Minns hur Peter Hjörne sa: Vi ska stärka de här tidningarnas ekonomi. Rent skitsnack insåg jag redan då. Hallands Nyheter var en vinstmaskin.

      Gillad av 1 person

      • Vi har valt att inte ha några kommersiella annonser, så nej, vettigt betalt kan jag inte med bästa vilja påstå att vi får. Vi har dessutom valt att ha många medarbetare och föra en lokal kulturdebatt som inte finns någon annanstans. Så det beror ju lite på vad man har tänkt ha plattformen till. För oss var det viktiga att inte bli nedklämda i en form som dikterades av andra än den redaktion vi tillhört 10-20-30 år. (Nu skriver jag ‘vi’, med förbehållet att inte alla nuvarande skribenter på Kulturdelen var med från starten.)

        Gillad av 1 person

  2. Jag såg det där Uppdrag Granskning … Och trodde vare sig mina öron eller ögon.
    Som alla vet är ju ”Stampen” bara ett annat ord för ”pantbanken” …
    Och de som råkar allra värst ut i sådana här situationer är alltid de längst ned i näringskedjan, i det här fallet alltså frilansarna.

    Gillad av 1 person

  3. Min ni slipper i alla fall kliva upp 01:00 sex dagar i veckan i ur och skur.
    Ta er lästbärare, kärra, cykel eller bil och leverera det ni själva har skrivit.
    Ni slipper pulsa i snön med skyffel för att skotta er fram till nästa låda, ibland krypa på alla fyra på glashala vägar, bara för att vi skall ge alla prenumeranter möjlighet att läsa det ni skriver.
    Har jag tur så betalar företaget det har jag otur har jag fått göra det på min fritid.

    Ett klasslöst tidningsbud.

    Olika falla ödets lotter, en del får dass och andra får potter.
    Jag får skita i skogen…

    Gilla

  4. Det låter som ett hårt slit!

    Skulle dock tro att när det gäller betalt per timme så får du antagligen bättre än många frilansar. Många av oss extraknäcker inom vård eller som brevbärare eller med annat för att få det att gå ihop (så gjorde även jag i början som frilans – jobbade inom vården och som lärarvikarie i många år). Bättre att se vad vi har gemensamt än vad som skiljer, tycker jag. Livet som frilans är inte precis någon räkmacka även om det inte är slitsamt rent fysiskt.

    Gilla

  5. Tidningsbranschen borde inte vara en lycksökarbeansch för f.d. hamburgerdirektörer. Kanske faktiskt dags att återinföra ett skråväsende som blir självkontrollerande? Demokratin som vi känner den hotas av den syn på ”sanning” som frodas i kölvattnet på agitatorer som Trump i USA. En fungerande press med både webb och pappersformat känns nödvändig. Lycka till.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar