Alla når målen. Magasin 360 oktober -11

 På Kärna skola satsar man på att göra mattelektionerna mer praktiska och tillsammans håller alla lärare på att bygga upp en matematikverkstad. Rektor Thomas Leinfors vill kombinera matematiken med så många andra ämnen som möjligt. Varför inte matte och friluftsliv?

 

– Jag vet, man gör som med en pizza!

Daniel Jönsson går i fyran på Kärna skola och har just kommit på hur man kan dela en cirkel i åtta lika stora bitar. Tillsammans med sina klasskompisar Tea Andersson och Felix Johansson har han fått i uppgift att visa fyra olika bråktal i praktiken. De diskuterar, mäter, ritar och klipper.

Maria Larsson är deras lärare och hon berättar att ungefär hälften av undervisningstiden i matematik används till denna typ av praktisk matte. Resten av tiden räknar de i matteböckerna.

– Men min vision är att släppa böckerna helt till nästa år. Jag vill plocka godbitar ur flera olika böcker och göra matteundervisningen ännu mer praktisk, säger hon.

Kärna är ett litet samhälle på landsbygden utanför Kungälv. I skolan går 240 barn från förskoleklass och upp till sexan. Lokalerna är ljusa och nyrenoverade och enligt rektor Thomas Leinfors väl avpassade för att driva undervisning i enlighet med läroplanens intentioner. Han visar runt med stolthet och några elever vi passerar intygar:

– Han är en jättebra rektor, bara så du vet!

 

Förra året nådde Kärna skola hundra procents måluppfyllelse i de nationella proven i matematik för årskurs fem och drygt 90 procent i årskurs tre. I sin kvalitetsgranskning framhåller skolinspektionen skolan som ett föredöme när det gäller rektors pedagogiska ledarskap och hur man följer upp och värderar kunskapsresultat. Thomas Leinfors menar först att de väl inte gör något särskilt märkvärdigt men det går inte att ta miste på entusiasmen när han börjar berätta.

Varje år låter han alla lärare utvärdera sin undervisning skriftligt och tala om vad man har gjort under året, vad eleverna är duktiga på och vad man behöver utveckla. Utifrån resultaten skriver han en utförlig kvalitetsrapport och lägger upp strategier för kompetensutveckling. Det senaste året har matematiken stått i fokus. Kommunens matematikutvecklare har tillsammans med två lärare på skolan ordnat en studiecirkel kring hur man kan förbättra sin undervisning. Där har lärarna gått igenom kursplanerna och reflekterat över strävansmålen. Alla har fått dela med sig av sina erfarenheter, utbyta tankar och tips och tillsammans har man både tillverkat eget material och bestämt vad man vill köpa in. Mycket har handlat om att göra matematikundervisningen mer praktisk och åskådlig för eleverna. I ett särskilt rum på skolan håller nu en matematikverkstad på att växa fram.

– Tanken är att alla ska kunna lära av varandra och använda sig av material som andra tagit fram och få tips på hur man kan göra. Material som används i fyran kanske kan användas på ett helt annat sätt i förskoleklassen, säger Thomas Leinfors.

Han skrattar när han berättar att det händer att elever utbrister: ”men det här är ju inte matte!” när undervisningen blir mer praktisk. En av eleverna i Maria Larsson klass berättar lite senare att matte är tråkigt men att prata om, och rita och klippa bråk är roligt. Det visar sig att matte för honom är liktydigt med att räkna i boken.

– Matte är egentligen enkelt och roligt men upplevs av många som svårt eftersom det lätt blir något för sig i stället för en del av vardagen, säger Thomas Leinfors.

 

Thomas Leinfors var sjöbefäl innan han sadlade om till lärare, och så småningom blev rektor. Från livet till sjöss har han tagit med sig att man måste vara väl förberedd för alla eventualiteter.

– Det gäller att få kompetensutvecklingen att funka. Besättningen ska vara redo när man lägger ut från kaj och jag måste se till att vi flyter med rätt kurs.

På sin fritid är han karatetränare och därifrån har han fått med sig tanken att det alltid går att förfina och förbättra kunskaper.

– Vi har två specialpedagoger och jag arbetar tätt med dem och har givit dem uppdrag att genomföra utbildning med personalen. De är viktiga samarbetskollegor för mig!

Att rektor har en nära samarbete med specialpedagogerna var något som Skolinspektionen också framhöll som positivt i sin kvalitetsgranskning.

Hur gör han för att få tid att vara pedagogisk ledare i en tid då många rektorer upplever sig drunkna i administrativa uppgifter?

– Jag hinner för att jag är bra på att delegera. Jag har skapat en organisation runt mig så att jag får tid för det pedagogiska. Och så skiter jag ju i att göra en del saker. Ganska mycket går att skala bort om man vill fokusera på det som är viktigt.

I matematikverkstaden väntar de flesta skåpen ännu på att fyllas men i hyllorna hittar man spel och lådor med skyltar som ”Sugrör”, ”Tändsticksproblem”, ”Regnbågsspelet” och ”Tärningar och multilink”. Och Thomas Leinfors är full av visioner kring hur matematikundervisningen ska fortsätta att utvecklas på skolan:

– Jag vill att matematiken ska sättas in i ett sammanhang. Det går att kombinera matte med bild eller musik och det finns en enorm potential i den nya tekniken. Vad gäller IT känner jag att vi har mycket att upptäcka. Och med gps:er skulle man kunna anordna geochaching där eleverna måste lösa mattetal för att få nya koordinater som de ska ta sig till. Då blir det både matte och friluftsliv! säger Thomas Leinfors med iver i rösten.

 

En reaktion på ”Alla når målen. Magasin 360 oktober -11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s