Skogen och ekonomin. SkogsEko augusti -14

Efter andra världskriget var virket bra betalt och under 70-talet nåddes åter en topp. Sedan dess har skogsproduktion betalat sig allt sämre och professor Peter Lohmander menar att massaindustrin har varit den stora vinnaren.

 

Direkt efter andra världskriget var de reala priserna på skogsråvara mycket höga. – Europa var till stora delar bombat och måste byggas upp igen med nytt virke. Skogsägare kunde då tjäna rejäla pengar på skogsbruk, säger Peter Lohmander, professor i skoglig företagsekonomi vid SLU i Umeå.

Under hela 1900-talet hade skogen stor betydelse för Sveriges ekonomi. I början av 1930-talet stod skogsnäringen för runt 15 procent av bruttonationalinkomsten och 45 procent av nettoexporten. Blomstringsperioden inföll från cirka 1950 till 1973 då en topp nåddes och priset för leveransvirke av sågtimmer, justerat till dagens penningvärde, låg runt 800 kronor kubikmetern. Idag är det nere på cirka 450. Kurvan för massavedspriset ser likadant ut, med en topp under 70-talet och en halvering av priset sedan dess.

 

Skogsägarna har varit förlorare

– Skogspolitiken har under det senaste halvseklet skärpt kraven på hur enskilda skogsägare ska hantera sin skog. Dominerande aktörer tryckte på och skogsägarna spelades ut mot varandra, säger Peter Lohmander.

Reglerna medförde att större volymer massaved kom fram men skogsägarnas ekonomi och miljön offrades för att massaindustrin skulle få billig massaved, menar Peter Lohmander,

– Bestämmelserna har dessutom krävt högre intensitet i skogsproduktionen än vad som är ekonomiskt lönsamt. Produktionen av skogsråvara har därför nästan hela tiden överstigit avverkningen vilket innebär att vi idag har ett extremt högt virkesförråd, säger Peter Lohmander.

Detta har också bidragit till att skogsägarna under 1900-talets senare del fick allt lägre pris för massaveden.

– Skogsägarna förlorade ekonomiskt på det och massaindustribolagen vann, säger han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s