Skolan som straffanstalt. GP juni -09

Nu ska det väl äntligen på ordning på skolan! För vad kan gå fel när man får vapen som böter och ”försittning” i sin hand? Säg efter mig: ”Tack snääälla Jan Björklund för att du ytterligare etablerar strafftänkandet som pedagogisk metod”, och så niger och bockar nu alla rektorer ordentligt.

Igår presenterade Jan Björklund förslaget till ny skollag. Den kommer träda i kraft först i juli 2011 eftersom förändringarna enligt Jan Björklund är så omfattande att skolorna måste få tid på sig att ”anpassa sig”. Ordvalet är välfunnet eftersom de nya paragrafer Jan Björklund lyfter fram knappast handlar om att lagfästa vilka krav skolan kan ställa på stat och kommun. Nej, kraven går bara åt ena hållet. Några rättigheter till rimliga resurser eller stöd till rektorer för att utveckla sina skolor tycker Björklund inte är nödvändiga – det räcker så gott med att ge skolinspektionen rätt att bötfälla och stänga skolor. De nya rättigheter skolorna i sin tur får är att straffa eleverna. Katten på råttan och råttan på repet …

Allt är inte dåligt, nejdå. Skärpta krav på skolorna att erbjuda elevhälsa och skolbibliotek och skärpta krav på friskolor att ta emot även elever med funktionshinder är exempel på två utmärkta nya lagparagrafer. Problemen blir tydligast under den björklundska (läs orwellska) rubriken ”Bättre trygghet och arbetsro”. På den presskonferens där Jan Björklund presenterade förslaget till omarbetad skollag sammanfattade han de nya paragraferna på detta område i tre punkter:

  • Möjlighet att visa ut en elev ur klassrummet

  • Kvarsittning behålls, möjlighet till försittning

  • Möjligt att tillfälligt stänga av en grundskoleelev

Tillåt mig fnysa. Varför stadgar inte den nya lagen i stället ett förbud mot att tränga in 32 elever i klassrum byggda för max 25, eller mot att använda skolans lokaler som fängelse? Jan Björklund framhärdar i att börja i fel ände. I stället för att fråga sig hur elever ska trivas, må bra, bli empatiska och lära av nyfikenhet och hur skolan ska utformas för att åstadkomma detta dundrar han på med ett batteri av åtgärder att ta till när allt redan har gått fel. När tid i skolan används som bestraffning säger man en enda sak till den stökiga eleven: vi vet att du hatar skolan och vi vill få dig att lida genom att tvinga dig att vara där ännu mer. Och vilket syfte är egentligen en avstängning tänkt att tjäna? Målet borde rimligen vara att alla elever ska trivas i skolan men när man använder hot om kvarsittning eller avstängning omkullkastas alla ambitioner att göra skolan till en plats att längta till. Signaler som naturligtvis når fram också till de lugna och ordentliga eleverna: Skolan är i första hand att betrakta som en straffanstalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s