Bryter normer. Barnboksrecension GP juni -10

  I boken Ika&Ibsen. Onda ögat spelar färgen rosa en viktig roll. Ibsen, som är sju år, har av sina föräldrar fått ett par rosa skor och förklarar för kompisen Ika att det är för att de givit honom ett hemligt uppdrag. Han ska ”rubba gängse normer”. Vad det betyder har han ingen aning om men får i skolan lära sig det den hårda vägen, då han snabbt blir hackkyckling för några större pojkar.

Mikael Engström har skrivit en rolig, sorglig, lättläst och lite crazy bok om barnen Ika och Ibsen. Bilderna står Helena Willis för. Kompisarna Ika och Ibsen börjar skolan, träffar Hängde Hassan, säljer Ikas lillebror, och problemet med att som kille ha rosa skor löses på ett udda vis av en nytänkande lärare. Sammantaget storgillar jag denna bok men det är ändå något med den som skaver lite: färgen rosa.

Först lär vi vuxna barn att rosa är en flickfärg och sedan försöker vi programmera om dem till att tycka att även pojkar kan ha rosa. Det är en konstig omväg till något som egentligen är fullkomligt naturligt för alla barn: färger har inget kön. I den existerande verkligheten behövs tyvärr berättelser om svårigheten med att som kille ha rosa skor men jag kan längta efter fler barnböcker där pojkar är klädda i rosa och flickor får vara starka och busiga utan att det behöver problematiseras eller kommenteras utan bara är som det är. Bilderboken Maskerad, skriven av Kristina Murray Brodin och med bilder av Bettina Johansson, är ett bra exempel. Den är utgiven av det queerinriktade förlaget Vombat.

Texten är visserligen väl torr och mest ett registrerande av vad som sker i bilderna men ändå härlig i sin enkelhet. Ett antal barn på en förskoleavdelning klär ut sig och leker rollekar. Både pojkar och flickor vill och får vara prinsessor, liksom tigrar och doktorer. Konflikterna handlar om vem som ska få ha de olika kläderna och leksakerna men har inget med kön att göra. Yosef vill vara prinsessa och Mariama ger honom till sist sitt diadem. End of story. Skönt.

Eva-Lotta Hultén

Ika & Ibsen. Onda ögat

Text: Mikael Engström

Bild: Helena Willis

Rabén&Sjögren

Maskerad

Text: Kristina Murray Brodin

Bild: Bettina Johansson

Vombat förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s