Kung Alfons i Egenlandet. Barnboksrecension GP februari -11

  Alfons med styrkesäcken är en annorlunda Alfons Åberg-bok. Alfons drömmer att han är kung i ett land som kallas Egenlandet. Han har en säck full med skatter, mat, eld, vatten och, faktiskt, vapen. Han är trygg och nöjd och glad och ska just äta upp sin bulle i lugn och ro när egenfolket beslutar sig för att anfalla. De pyttesmå, gröna varelserna bor i södra änden av Alfons rike och där råder det torka och svält. Nu tågar de i tusental mot norr för att avsätta kungen. ”Men i andra änden av landet sitter Alfons i godan ro – och bryr sig inte alls. Har han slöat till? Har han ingen koll på läget ute i sitt kungarike?” frågar författaren Gunilla Bergström.

Alfons släcker det eldfängda upproret med sin sprejflaska men några av egenfolkets spanare har hunnit fram till Alfons bulle och när han får syn på dem bjuder han generöst på mat och skäms över att han ”slappat och gonat sig”. Han delar med sig av allt han har i styrkesäcken och på något magiskt vis tar inget slut för bara han använder det som finns i säcken så kan det räcka till alla.

Gunilla Bergström skriver gärna om viktiga saker som relationer, rädsla och ansvar i sina böcker om Alfons men de brukar vanligen handla om den lilla världen. Här framträder en närmast profetisk Alfons som får illustrera orättvisor och maktspel på en mycket högre nivå. En allegori över världen, eller kanske över Sverige av idag. Det går inte att låta bli att tänka på hur ”Lika som bär”-bilder av Alfons Åberg och Fredrik Reinfeldt valsat runt på nätet och även om Gunilla Bergström nog inte medvetet använt sig av den kopplingen så är det hur som helst roligt att tänka sig en Reinfeldt som likt Alfons vaknar upp och förstår hur slö och likgiltig han varit inför samhällets orättvisor.

Alfons och styrkesäcken har som alla Bergströms böcker roliga och originella illustrationer och kan fungera som underlag för diskussioner om världens orättvisor, om varför krig och uppror uppstår och om solidaritet och rättvis fördelning. Välbehövligt i Sverige 2010.

Eva-Lotta Hultén

Alfons och styrkesäcken

Gunilla Bergström

Rabén & Sjögren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s