Lassie i marginalen. Barnboksrecension GP april -09

Det är inte helt lätt att tycka om Lassie, som är en av huvudpersonerna i Cannie Möllers bok Oktober. Det är inte lätt vare sig för de människor hon har omkring sig eller för den som läser om henne. Och det är en av anledningarna till att denna bok är så läsvärd. Ingen av bokens figurer är vare sig entydigt god eller ond utan precis så sammansatta som människor faktiskt är i verkliga livet. Lassie är både den som utsätts och den som utsätter andra. Hon är både svag och stark, förvirrad och handlingskraftig, offer och förövare. Så är även de andra tonåringarna som denna bok kretsar kring: Lassies bästa vän Johan, Adam och de andra i Mattes gäng som är på väg allt längre in i den kriminella världen och Andreas som blir Lassies första pojkvän.

Cannie Möller skriver gärna om barn som på olika vis befinner sig lite i marginalen. Trassliga uppväxtförhållanden, föräldrar som inte räcker till, mobbning och kriminalitet är återkommande teman som återfinns även i denna bok. I den Stockholmsförort där boken utspelar sig går barn från höghusområden i samma skola som barnen från villakvarteren. Lassie har en fot i båda världarna, Johan hör till villorna och Adam och Mattes gäng till höghusen. Som läsare får man följa dem under några år då relationerna mellan dem ställs på sin spets och så småningom urartar i katastrof. En av dem utsätts för en våldtäkt, en annan blir dödad. I en värld av brutalitet och där vuxna är frånvarande, otillräckliga eller bara naivt oförmögna att se vad tonåringarna går igenom klamrar de unga sig fast vid varandra för att få trygghet.

Det låter nattsvart och är det bitvis också men små glimtar av hopp finns där. Några vuxna har trots allt förmåga att stödja och vänskapen mellan Lassie och Johan består, liksom kärleken mellan Lassie och Andreas. Bara här och där svajar berättandet till och kommer lite väl nära gränsen för pekoral men mestadels är detta en mycket välskriven och angelägen berättelse om hur mänskliga relationer gör oss både sårbara och starka.

Eva-Lotta Hultén

Oktober

Cannie Möller

BonnierCarlsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s