Utan smak och näringsämnen. Recension GP augusti -10

 

Floden av kokböcker väller oavbrutet fram men den rännil av böcker som kritiskt granskar matproduktion och ätande porlar på den också. Med Döden i grytan. Om vår rädsla för riktig mat fortsätter journalisten Mats-Eric Nilsson den granskning han inledde med Den hemlige kocken och Äkta vara. Denna gång arbetar han tillsammans med kollegan Henrik Ennart. I ett antal välresearchade reportage skildrar de hur vår allt mer industrialiserade matproduktion gör maten smaklös, berövar oss viktiga näringsämnen och skapar grogrund för nya superbakterier och virus.

I ett reportage spåras svininfluensan till den dal i Mexiko dit både landets fågel- och svinproduktion är koncentrerad och där fågelvirus, ofarliga för människan, fick chans att använda grisar som språngbräda för att ta sig över till människan. I matindustrins gigantiska djurbesättningar utvecklas virus och bakterier snabbt och blir mycket aggressiva. Våra moderna djursorter har så känsliga immunförsvar att antibiotika blivit ett närmast regelbundet inslag i deras normala kosthållning, vilket i sin tur gör att alltfler bakterier blir resistenta, också mot de mest kraftfulla antibiotika.

Parallellt med att dessa gigantiska potentiella smitthärdar tillåts ta över världens matproduktion på de småskaliga producenternas bekostnad bedrivs hygienhetsjakt i det lilla. Nilsson och Ennart visar exempelvis hur att det börjat anses som så potentiellt farlig att barn deltar i matlagningen på sina förskolor det krävs heltäckande skyddskläder för att myndigheter ska ge sitt godkännande. Och på alltfler institutioner serveras centralt tillagad mat eftersom det anses säkrare. Att maten blir smaklös och varmhållningen tar död på viktiga näringsämnen kommer i skymundan för den vansinniga rationaliserings- och hygieniseringsivern.

Döden i grytan gör mig fullkomligt rasande på människans högmod, girighet, dumhet och infernaliska kortsiktighet och jag snuddar vid tanken att vi som art kanske inte förtjänar något annat än undergång i det bakterie- och virusträsk vi själva sett till att skapa. Lyckligtvis avslutas boken med ett (kort) kapitel som ger hopp. Det är bara att önska att förändringsvågen blir snabb och stark.

Eva-Lotta Hultén

Döden i grytan. Om vår rädsla för riktig mat

Henrik Ennart, Mats-Eric Nilsson

Ordfront

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s