Om Eva-Lotta Hultén

Jag är författare och frilansjournalist med kultur och samhällsfrågor som främsta bevakningsområden.  Mycket av det jag skriver är åsiktsdrivet men jag gör också en hel del ”vanligt” journalistiskt material. Skola, miljö (främst skogsfrågor och matproduktion), jämställdhet, internationella rättvisefrågor, socialpsykologi och frågor som rör media är ämnen jag ständigt återkommer till i reportage, krönikor, artiklar, recensioner och intervjuer.

Jag har frilansat sedan 1996 då jag började recensera barnböcker för GT. Under många år skrev jag sedan för GP:s kultursida där jag recenserade såväl barn- som fack- och skönlitteratur för vuxna samt skrev kulturreportage/essäer och krönikor. Några av mina uppdragsgivare idag är OBS i P1 och DN:s kultursida.

Mina texter (reportage, intervjuer, recensioner, krönikor, essäer) om skolan har sedan 2007 synts i bland andra Lärarförbundets olika tidningar, Skolvärlden, GP, DN, OBS, Arbetet, m fl.

Under de olika rubrikerna kan man hitta ett urval av mina texter men jag har tyvärr varit dålig på att uppdatera mina arkiv. Ett urval av senare års texter hittar man därför i bloggdelen av denna hemsida.

Jag var redaktör för och skribent i antologin För Sverige i tiden? och har skrivit reportageboken Skogen vi ärvde. 2013 kom Resan från mörkrets hjärta, hösten 2014 Skogspraktikan – varför vi bör gå över till naturnära skogsbruk, som jag skrivit tillsammans med Erik Kullgren och Martin Jentzen, och våren 2015 kom Ekobyboken, skriven tillsammans med sex kollegor. 2016 kom boken Klara färdiga gå. En bok om konkurrism  och 2018 Varför så extrem? – en handbok för skolan i hur man motverkar våldsbejakande extremism. Min senaste bok utkom i november 2021: Vad ska vi med skolan till? Utbildning för en värld i förändring.

De senaste åren har jag varit mycket aktiv i debatten om skolan, både i skriven form och i paneldebatter och med föredrag. Då problematiserar jag gärna sådant som vad kunskap är, vad vi ska ha skolan till och hur eleverna ska få inflytande och kunna känna att skolan är meningsfull för dem.

Jag är född och uppvuxen i Sävedalen, strax utanför Göteborg, och finns numera utanför Ljungskile, norr om Göteborg.

Här är en informativ intervju med mig!

En reaktion på ”Om Eva-Lotta Hultén

Kommentarer är stängda.