I Resan från mörkrets hjärta försöker jag förstå vad som får oss människor att begå grymma handlingar, men också vad som får oss att bete oss gott. Jag går tillbaka till Tyskland under nazitiden, till Rwanda och Irak. Jag använder mig av kända socialpsykologiska experiment och besöker svenska skolor. Allt för att förstå varför människor – som du och jag – mördar, torterar och pinar andra men också för att hitta svaret på hur vi bygger ett samhälle där godheten regerar.
Kulturnyheterna gjorde ett fint inslag om boken.
Här kan man höra Robert Aschberg och mig prata om min bok.
Här hittar man en fin recension i Dala-demokraten, som bl a skriver:
”Barn som via hot, hugg och slag blint lyder sina föräldrar förvandlas till ögontjänare och utvecklar inte sina sinnen för inlevelseförmåga och empati. Det är en pyrrhusseger att genom hot eller våld få sitt barn att göra som man vill. I förlängningen utvecklas barnet till en människa med färre inneboende förmågor att välja en medmänskligare moral när hen ställs inför svåra ställningstaganden och val i livet. Sammantaget är ‘Resan från mörkrets hjärta’ en läsvärd bok som lockar till ytterligare fördjupning i ämnet.”
Recension i Smålands-Posten.
I GP skriver Yrsa Stenius:
”Eva-Lotta Hultén har skrivit en sympatisk och angelägen bok om oss människor och vår benägenhet att under vissa betingelser rasa ned i vår egen underjord, det vill säga börja bete oss monstruöst mot våra medmänniskor. Därtill har hon funderat över hur vi kan förebygga sådana sättningar i humanitetens och moralens marker inom oss, individuellt men i förlängningen också kollektivt på ett civilisatoriskt plan.
…
Det angelägna med Eva-Lotta Hulténs bok är att hon aktualiserar denna grundkunskap om människans många medvetanden och påminner om Hannah Arendts credo: Det mänskliga hos människan är att hon kan tänka och det är den förmågan – att tänka själv och ta ansvar – som uppfostran och skola ska stimulera.”
I recensionen i Jönköpings-Posten står bl a:
”Hon beskriver hur en lydnadskultur bäddar för underdånighet och medlöperi, hur den tidigt hunsade senare kan bli förtryckare, hur gruppkänslan minskar individens ansvar i vissa situationer och hur det faktiskt finns institutionaliserad ondska (som förföljelser av romer i delar av Europa, idag). En mycket nedslående insikt är att onda handlingar sällan tycks ge dåligt samvete: det fanns andra som var värre, situationen styrde, jag var en annan då …”
Det har också blivit tre bra intervjuer med mig i Bohuslänningen, GP och Uddevalla 7 dagar.
Finfin recension i tidningen Kulturen.
Liksom i Borås tidning.
Och i tidningen Dagen som skriver:
”Trots sitt mörka anslag skulle jag vilja säga att det här är en ljus bok, en bok fylld av livsviktig kunskap, och en bok som alla utan undantag borde läsa. Hultén skriver begripligt om svåra saker, hon benar upp psykologiska experiment, analyserar krigserfarenheter och skriver om skolans roll – allt med samma glödande entusiasm. Jag tror att hon har skrivit en av förra årets viktigaste fackböcker.”
Och Här kan man se intervju med mig om boken i Nyhetsmorgon i TV4.
[…] Om resan från mörkrets hjärta […]
GillaGilla
[…] Om resan från mörkrets hjärta […]
GillaGilla