En plågsam bok. Recension GP september -12

 

 

Att läsa Sara Kadefors nya bok Kast med liten kniv är plågsamt. Huvudpersonen Jonas’ sociala osäkerhet, fumlighet och depression kryper under skinnet på mig.

Jonas tränar sina barns lag i handboll och fotboll, går ordentligt på föräldramöten och är en jämställd man på hemmaplan men i själva verket är han aldrig riktigt där. Hela tiden betraktar han sig själv utifrån och dissekerar både sitt eget och andras beteende. Jonas är närmast fixerad vid hur andra uppfattar honom. Kontakten med barnen är ytlig och när hustrun Beata vill skiljas kan man inte annat än förstå henne.

Parallellt med berättelsen om hur den vuxne Jonas’ familjeliv faller samman får man följa honom under något år då han är femton-sexton år och växer upp med föräldrar som är snälla men självupptagna och oförmögna till någon djupare kontakt med sin förvirrade son. Storasyster Åsa gör inget för att dölja att hon tycker att han är en hopplös idiot. Den unge Jonas hänger på när kompisarna stjäl och drogar. Familjens källare blir kombinerad ungdomsgård och upplag för stöldgods. Pappa och mamma ser men fattar ingenting. De är lika inneslutna i sig själva som den så småningom vuxne Jonas. Historien upprepar sig.

Sara Kadefors styrka är hennes mycket skarpa blick för det sociala spelet och för alla identitetsmarkörer vi använder oss av. Dialoger, miljöer och karaktärer är trovärdiga och inte alls lika karikerade som i några av hennes tidigare böcker. Temat känns däremot igen: vem är jag och hur ser andra mig? Skildringarna av bristande kontakt mellan barn och vuxna är också typiska för henne.

Bokens svaghet är att det länge händer mycket lite med Jonas. Hans inbundenhet är skickligt skildrad men blir efter ett tag lite tjatig. Först på slutet anas en början till utveckling. Det känns som en lättnad efter att man har velat ruska i honom ganska länge men jag hade gärna velat veta mer om de där känsloexplosionerna och om vad som väller fram efter 45 år av tillbakahållet känsloliv. Precis då tar boken lite snopet i stället slut.

 

Eva-Lotta Hultén

 

Kast med liten kniv

Sara Kadefors

Piratförlaget

3 reaktioner på ”En plågsam bok. Recension GP september -12

  1. Hej!
    Jag håller med! Det är en depreimerande bok. Jag behöver lite hjälp? Jag har fått i uppgift på sociologin att välja någon teori och sen analysera boken efter den teorin/ teorierna som jag har valt! Jag vet inte vilken teori jag ska välja! Några tips?
    Mvh/ caroline

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s