Skolor och riskkapital – en dålig kombination

Två riskkapitalbolag slåss just nu om att köpa Sveriges största utbildningsbolag. Academedia driver förskolor, grundskolor, gymnasier och vuxenutbildning genom bland andra Vittra, Fenestra, Framtidsgymnasiet och IT-gymnasiet. Riskkapitalbolagen EQT och Providence är villiga att betala runt två miljarder kronor för att ta sig in på den svenska skolmarknaden. (Ordet ”skolmarknad” – klingar det inte väldigt fel i öronen?)

Så börjar den krönika jag hade inne i GP igår. Jag landar i slutsatsen att riskkapital och skolor inte hör ihop: riskkapital bygger på kortsiktiga ekonomiska vinster medan skolors vinster ses på lång sikt och bäst mäts i annat än pengar.

Något som kan vara lite farligt med att ha det yrke jag har är att det är ganska lätt att få en känsla av att ha gjort något åt eländet i världen när man i själva verket bara har skrivit om det. Men om ingen reagerar på eller agerar utifrån det jag skrivit så är det ju i själva verket fullkomligt meningslöst. Så alla tips på vad man mer kan göra än att skriva krönikor för att förhindra denna vansinniga försäljning emottages tacksamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s