Bankkriser och skatteparadis

Jag har just läst Björn Elmbrants senaste bok, Europas stålbad, och rekommenderar den varmt. Om man vill påverka politiken måste man förstå ekonomins roll. Elmbrant förklarar på ett begripligt sätt bankernas roll och varför kriserna i Grekland och Irland upstått.

Att vissa svenska kommunala bolag skatteplanerar och att SKL (Sveriges kommuner och landsting) inte ser några problem med det säger också en del om synen på ekonomi idag. Som om det ekonomiska vore något separat från samhället och att skatt alltid är något som ska undvikas.

Andra kommuner tänker tvärtom och ställer krav i upphandlingarna att inga pengar får hamna i skatteparadis. Så olika kan man tänka och handla.

5 reaktioner på ”Bankkriser och skatteparadis

 1. Jo, Eva-Lena, det ekonomiska samhället har länge varit skiljt
  från vårt demokratiska samhälle. Men nu börjar det se ut som om
  våra s.k. folkvalda väljer den icke-demokratiska, ekonomistiska vägen. Jag beklagar det lika mycket som.du.

  Gilla

 2. Jag har också skaffat den, saknar Elmbrants röst i etern. Läser där emellan mitt pensionsbesked. Trots att mina placeringar i premiepension gått över förväntan, +2%, är värdeförändringen på minus, från 124 till 122 tusen kronor. Jag brukar brevväxla med pensionsmyndigheten om dessa märkligheter, men får inga gripbara svar. Mina plus i skattesänkning korrelerar märkvärdigt väl med mina minus i pensionssystemet. Är det verkligen en slump, eller ett exempel på den statskamerala politik som med en något fördröjd verkan kommer att nedsänka även Sverige i ett stålbad?

  Gilla

  • Intressant. Kanske finns svaret i nya boken av Joel Dahlberg: Pensionsbluffen? Tänkte läsa båda den och hans förra (Bankbluffen) så fort jag får tid.

   Gilla

 3. Här sägs att vi lever i ett öppet samhälle och bloggarna utgör en del av detta liberala samhälle

  men så börjar man se allt ofta följande
  Din kommentar inväntar granskning
  Andra bloggar kommer in men min behöver nagelfaras av någon extra liberal expert, eller?

  Gilla

  • Hej Bertil

   Jag har ingen aning om varför den kommentaren fastnade. Vanligtvis så behöver jag bara godkänna en ny kommentator första gången personen gör ett inlägg och sedan godkänns alla automatiskt. Skickade du den från annan URL kanske?

   Eva-Lotta

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s