Göteborgs kommuns insatser för tiggarna i GBG

Jag mejlade social resursförvaltning på kommunen angående tiggarna och fick följande informativa och bra svar:

 

”Hej Eva-Lotta,
Kommunen har ett samarbetsprojekt i den här frågan, som vi kallar ”Fattiga EU-medborgare i Göteborg”. Partner förutom kommunen är Stadsmissionen, Räddningsmissionen och Bräcke Diakoni.
Begreppet ”Fattiga EU-medborgare” innefattar då människor som inom ramen för den fria rörligheten inom EU kommer till Sverige. Detta innebär en rätt att vistas i Sverige, framförallt för att söka arbete. Vi har ju, precis som du, sett att dessa människor riskerar att fara illa, och därför sker samarbetet med de nämnda organisationerna, som har visst akutboende, kanske också lite mat och kläder att erbjuda, för de som far illa.
Alla tar dock inte kontakt, och det gäller specifikt gruppen som man ser tigger på stan. Därför har vi också viss uppsökande verksamhet på gång. Troligen kommer ett kontaktcentrum, en mötesplats, igång under de närmaste månaderna.

Formellt har kommunen inget ansvar för vuxna människor som inte är kommuninvånare, även om vi som sagt har öppnat det skyddsnät som finns. Däremot finns det ibland barn med bland dem som kommit hit som ”Fattiga EU-medborgare”, och då har kommunen ett ansvar. Därför är det viktigt att vi har kontakt med gruppen, för barn syns oftast inte tillsammans med de vuxna.

Några barnfamiljer har fått bostad genom kommunen tidigare, barnen har rätt och möjlighet att gå i skolan, oavsett hur länge, och hur planerad föräldrarnas vistelse är här.

Det finns inga belägg för kriminell organisering, utnyttjande etc, när det gäller den grupp av tiggare mm som syns på stan i Göteborg. Däremot har jag också hört sådana påståenden, men varken vi eller polisen har sett något sådant.

De flesta som tigger i Göteborg är romer från Rumänien eller Bulgarien. De lever under mycket svåra förhållanden i sina hemländer

mvh
Tomas Magnusson

 

Skönt att kommunen försöker bidra. Och nu ska jag välja en organisation att stötta – ekonomiskt till att börja med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s