Skogen vi ärvde – och förstörde

Den senaste tiden har på GP:s insändarsida en debatt om svenskt skogsbruk pågått och igår skrev två folkpartister ett bra inlägg på debattsidan.  De skriver bland annat:

 ”I skogsägarens förvaltning anser vi att den självklara rätten skall ingå att få avverka sin skog på ett skonsammare sätt. Vi är därför positiva till alternativa avverkningsmetoder, exempelvis kontinuitetsskogsbruk, och vill att skogsvårdslagen inte skall begränsa denna möjlighet.

 Vi har också uttryckt en oro för en omfattande intensivodling av skog i jakten på förnybara bränslen, då det riskerar att äventyra andra viktiga miljömål.”

 

När jag 2003 började skriva min bok om skogen, Skogen vi ärvde, gjorde jag det för att debatten om svenskt skogsbruk var så gott som icke-existerande. När boken sedan kom ut 2006 hade debatten vaknat, mest på grund av stormen gudrun (2005). Jag har fortsatt att skriva om skogsfrågor ( t ex här och här) och ofta känt frustration över hur allt tyckts rulla på i de gamla hjulspåren och problemen med minskad mångfald, kvicksilver- och näringsurlakning, sönderkörd mark, bristande miljöhänsyn, mm, bara ignorerats. Men nu blir jag alltmer hoppfull om att en förändring faktiskt är på gång.

Det pratas alltmer om kontinuitetsskogsbruk och behovet av mer skyddad skog och större variation i skyddet. Samtidigt finns anledning till oro när skogsindustrin nu börjar ana att förändringar är på gång och drar igång sina kampanjer där de bland annat för fram det absurda påståendet att över 20 procent av svensk skog redan är skyddad och att mer skydd därför är helt onödigt.

Under sommaren har jag rest tur och retur till Jämtland (från Västkusten) och har passerat massvis av (och besökt en del) sönderkörda hyggen, skogsplantager där träden står i raka rader, bedrövliga ungskogar som är i det närmaste ogenomträngliga och sett områden där vinterns storm (som drog fram över bland annat Hälsingland och södra Jämtland) fällt i det närmaste all skog (skadorna hade blivit betydligt mindre med andra sätt att bruka skogen). Skogssverige ser rent ut sagt för j-ligt ut på många håll. Det behövs förändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s