Den svenska skolan är unik.

Den svenska skolan är unik, konstaterar forskare som intervjuas om radions Vetenskapens värld. Tyvärr är det som är unikt för oss inget man vill skryta med. Vår skola utmärker sig genom sin hårda konkurrens, sin stora valfrihet och sin vinstutdelning i friskolorna. Och det får konsekvenser i form av bland annat sämre resultat som kommer av segregering i skolorna (de duktiga elevernas draghjälp försvinner när de lämnar de utsatta skolorna).

Det här är inget nytt. Att det ser ut på det här viset har sagts gång på gång de senaste åren men förtjänar att sägas igen så länge inga kraftfulla åtgärder sätts in.

Jag vill att möjligheten att driva friskola ska finnas kvar men att vinstuttag ska förbjudas. Skolor ska ha pedagogiska mål, inte ekonomiska. En friskola som inte har något att tillföra rent pedagogiskt till en kommuns utbud bör normalt inte ges tillstånd att starta (anledningarna till att jag inte vill få bort friskolorna är bland annat att det behövs möjligheter att gå före och visa vad som pedagogiskt är möjligt att göra, och att jag vill att små byskolor ska kunna hållas igång när kommunerna inte längre vill ta ansvar för dem).

Jag vill se ett återförstatligande av skolan för att öka likvärdigheten över landet och kraftigt utökade resurser till både lokaler, fler pedagoger, utökad administrativ personal och elevhälsa. En bättre samordning mellan olika instanser som kommer i kontakt med barnen: skola-fritids, skola-socialtjänst, skola – barnpsykiatri, skola-föräldrar, skola-föreningsliv. Färre prov och tester och mer för lärare och eleverna själva att säga till om. En skola som handlar mindre om tävlande och mer om samarbete.

Det går att säga mycket mer om detta, och det kommer jag göra, men det får räcka så här för tillfället.

 

2 reaktioner på ”Den svenska skolan är unik.

 1. Hej!Intressant artikel. Detta skulle innebra att ver 90 % av alla friskolor skulle frsvinna, s ven Sigrid Rudebeck och Samskolan. Helt ok.  Dremot s frstr jag inte vad du menar med att skolan skulle ”terfrstatligas”. Den har ju aldrig varit statlig? Hur tnker du? Eller r det s att du menar att lrarna skulle bli statsanstllda igen? Fr en statligt reglerad kommunal skola har det alltid varit. Men det r en intressant tanke.  Med vnlig hlsning Peter ************************************************************************** Peter Olsson076-102 90 12—–”Eva-Lotta Hultn” <comment-reply@wordpress.com> skrev: —– Till: peter.olsson@educ.goteborg.seFrn: ”Eva-Lotta Hultn” <comment-reply@wordpress.com> Datum: 2013-03-20 14:40rende: [Nytt inlgg] Den svenska skolan r unik.

  Eva-Lotta Hultn posted: ”Den svenska skolan r unik, konstaterar forskare som intervjuas om radions Vetenskapens vrld. Tyvrr r det som r unikt fr oss inget man vill skryta med. Vr skola utmrker sig genom sin hrda konkurrens, sin stora valfrihet och sin vinstutdelning i fr”

  Gilla

  • Ja, en hel skulle antagligen försvinna, några kanske tas över av människor som vill driva skolan för pedagogiken och inte för pengarna, andra tas över av kommun (eller staten då). Även bland de vinstdrivande friskolorna finns en hel del framsynt pedagogik, mod och nytänkande så det vore synd om det de byggt upp inte togs tillvara.

   Samskolan drivs i form av icke vinstdrivande stiftelse och vilar på montessorigrund så den skulle kunna bli kvar, även med mina tänka förändringar.

   Och ja, det jag menar är att lärarna åter borde bli statsanställda – och att skolan ska bli statlig. Sedan vill jag gärna se ett fortsatt samarbete på olika sätt mellan skolor som ligger geografiskt nära varandra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s