skolifiering av förskoleklassen

Om regeringen får  som den vill så kommer grundskolan bli tioårig. Förskoleklassen ska bli obligatorisk och skolifieras. Frågan är varför. Det finns såvitt jag vet, inget stöd för att sexåringar lär sig mer om deras lärande blir mer traditionellt skolliknande.

Så här sa professor Ingrid Pramling Samuelsson i Ekot igår: ”Allting visar att en mer lekorienterad öppen verksamhet för små barn ger bättre resultat på lång sikt, än att man tidigt börjar med att sätta dem på skolbänken.”

Nättidningen Skola och samhälle kallar idén för ”ett ickeförslag” och skriver: ”Det finns ingenting som pekar på att förskoleklassen skulle vara bekymret i svensk skola. Dessutom verkar det inte som en bra idé att en förlängning av den skola som producerar de dåliga resultaten skulle få ännu mer tid på sig att göra det.”

Att göra förskoleklassen obligatorisk är inget större problem om man låter bli att styra den mot mer av tråkpedagogik och faktainbankande. Låt sexåringarna lära på ett lekfullt och lustbetonat sätt – och anpassa i stället också resten av skolan mer till förskolepedagogiken!

De flesta barn går redan i förskoleklass. Mitt ena barn gör det inte – vi valde att ha honom kvar på förskolan eftersom han har det så bra där och de arbetar på ett fantastiskt bra sätt. Barnen (så gott som alla i hans årskull valde att vara kvar ett år till) lär sig massor, på alla upptänkliga sätt och nivåer och områden. Det hade varit intressant att få veta mer om varför andra valt bort förskoleklassen. Kanske finns viktiga lärdomar att dra ur de svaren? Kanske är många förskoleklasser redan onödigt skolifierade?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s