Vart tar de viktiga samtalen vägen?

Bland journalister av alla sorter sprider sig oron för den krisande mediebranschen. Utomstående verkar fortfarande inte alltid förstå att den oron handlar om mer än möjligheterna till egen försörjning. Det är demokratin som hotas.

Var ska vi föra de viktiga samtalen i framtiden? Det var underrubriken på onsdagens seminarium Gammelpress eller nymedia, som hölls på Stadsbiblioteket. Stundtals var det upplyftande – som när magasinet Skrivas Martin Karlsson berättade hur de lyckats få igång en välmående och växande tidning i pappersformat med bara 50 000 i startkapital. Och visst är det fantastiskt kul att ett välgjort magasin som Skriva kunnat slå sig in på tidskriftsmarknaden men Martin Karlsson påpekade själv att de snarare är ett livsstilsmagasin med nyttoperspektiv än ett forum för idédebatt eller granskning.

Stundtals blev stämningen tämligen domedagsartad. Gunnar Bergdahl, före detta kulturchef för Helsingborgs dagblads kultursidor (som nu samkör med Sydsvenskan), höll ett litet brandtal. Journalistiken är för viktig för att lämnas till giriga vinstintressen. Han uppmanade alla att kräva politiska insatser för att bevara mångfalden och djupet i journalistiken, och han vill se public servicetidningar.

Ord&Bild är Sveriges äldsta kulturtidskrift och nytillträdda chefredaktören Ann Ighe berättade hur de för att nå ut har startat en pod där delar av tidningarnas texter läses upp, ungefär som i radions OBS. Och poddar är nog bra, men som Cecilia Suhaid Gustafsson, från podden Kulturens ABC, påpekade så är många av de stora poddarna idag ett slags ”feelgoodgegga”, i anpassning till sponsorerna. Ingen har råd att göra journalistik gratis bara för att formatet går från papper till pod. Så kanske måste det, som Martin Karlsson förutspådde, fortsätta bli sämre och sämre, så att folk till sist tröttnar och blir beredda att betala för mer substans. Till dess får väl vi som vill bevara och utveckla de vettiga arenor som finns göra som moderatorn Siri Reuterstrand uppmanade: fortsätta prenumerera, köpa och lyssna. Och ställa krav på politiker.

 

I GP idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s