Två betygsexperiment

Text i GP igår: Två intressanta experiment pågår och båda rör betyg. Det ena handlar om att sätta betyg på sexåringar (görs redan i Haninge kommun och Björklund vill att det ska bli tillåtet överallt). Det andra handlar om att elever betygsätter lärare (görs på försök i Malmö och är på gång att permanentas). ”Föräldrar har rätt att få veta hur barnen ligger till” hävdar de som försvarar betyg på sexåringar. ”Lärare har rätt att slippa att betygsättas av människor som inte har utbildning för det” menar de som är emot försöket i Malmö.

Man skulle kunna ta ett annat grepp på det hela och hävda att det är fullkomligt vansinnigt att inte låta vuxna människor som valt läraryrket få veta om eleverna tycker att de lär sig något av dem eller ej, och ännu mer vansinnigt att ge betyg till små barn som inte utbildats för att hantera en sådan bedömning och stämpling av dem själva. Eller så kan man hålla fast vid att det är vansinnigt att dela ut betyg över huvud taget, när forskning så entydigt visar de många negativa konsekvenserna. Lär i stället både elever och lärare att aktivt använda sig av de individuella utvecklingsplanerna för att få vet hur de och deras lärare/elever ligger till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s