Två spännande priser

Igår kom beskedet att Elinor Ostrom är (en av två) nobelpristagare i ekonomi detta år. Jag har inte läst något av henne men blir mycket nyfiken. Så här beskrivs hennes forskning i en artikel i GP: ”Elinor Ostrom har studerat allmänningar som inte överutnyttjas, till exempel schweiziska alpängar eller för den delen svenska fiskeskyddsområden. Genom sin forskning har hon visat att tillit är botemedlet mot att aktörer agerar kortsiktigt och egoistiskt.”

Det får mig att tänka på en intressant studie som ekonomen Robert H Frank genomförde i början av 90-talet. Han jämförde en grupp ekonomistudenter med en grupp som studerade astronomi (vill jag minnas att det var) och kom fram till att studier i ekonomi gjorde att att man fick svårare att samarbeta. Teorier om att människor agerar rationellt, och att rationellt är liktydigt med egoistiskt, påverkade studenterna till att själva bli mer egoistiska. Härligt då att nobelpriset i ekonomi i år går till en person som visar på andra vägar inom ekonomisk teori. Hela GP-artikeln här.

Ett annat pris, som är lika intressant varje år, är Right Livelyhood-priset. Det går till personer som på olika vis arbetat för att förbättra världen och verkligen uträttat något (inte till personer som synts mycket i media eller som man hyser förhoppningar om att de eventuellt ska komma att uträtta något). Årets pristagare har meddelats idag och de tycks lika välförtjänta som alla tidigare år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s