Så mycket myter …

… sprids om vad mänskligt beteende är och innebär och ofta hänvisas till ”naturen”, som något slags facit. Problemet är bara att dessa hänvisningar ofta saknar förankring i verklig forskning. Torgny Nordin recenserar biologen Frans de Waals senaste bok, i GP, och visar på att påståenden om människors naturliga egoism och egennyttighet går att ifrågasätta. Han skriver:

”Frans de Waal grundar sin argumentation på forskning, egen och andras, som pekar på att det verkar finnas en djupgående ovilja mot orättvisa bland primater. Det är bokens huvudtema och författaren driver sin tes med hjälp av konkreta exempel på inlevelseförmåga och genuin altruism – samtidigt som han diskuterar hur dessa fenomen kan ha uppkommit.

Slutsatsen är att empati och oegennyttigt handlande förekommer hos många av våra närmaste släktingar och att det följaktligen är något som även ingår i människans biologiska arv – något annat hade varit ytterst osannolikt eftersom vi står varandra så nära. På frågan om hur det är möjligt att det finns goda personer skulle alltså svaret helt enkelt vara att vi är utrustade på det viset.”

Frans de Waal står redan på min att-läsa-lista och jag hoppas att snart få tid att läsa hans böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s