GP:s ledarskribent fabulerar fritt?

Dagen före julafton hade GP ännu en ledarartikel om skolan. Artikeln är skriven av Malin Lernfelt och är en hyllning till Jan Björklund och ett angrepp på alla som försöker nyansera debatten om skolan en smula. Tvärsäkert slår Lernfelt fast att skolan är ”på väg åt rätt håll”. Gissningsvis menar hon att vi är på väg mot att eleverna får bättre ämneskunskaper, men någon forskning eller statistik som visar att det är så presenterar hon inte.

Hon skriver också: ”Men man kan fråga sig hur de som tycker att ämneskunskaper är oviktiga har tänkt sig att all den genomtänkta pedagogiken ska användas.” , och påstår att många av dem som gör sådana påståenden är ”kulturskribenter”.

Efter att ha letat runt på nätet för att hitta någon som påstår att ”ämneskunskaper är oviktiga” utan att hitta en enda mejlade jag GP:s ledarredaktion för att be om citat. Jag fick inget svar och ringde då upp Malin Lernfelt. Hon påstod att jag är en av dem som skrivit att ämneskunskaper är oviktiga, ”eller i alla fall att det var så du menat”. Jag svarade att jag aldrig påstått något sådant utan att det var en tolkning hon gjort och bad henne ge mig verkliga citat. Hon svarade att hon skulle mejla mig dagen efter och jag mejlade då till henne för att meddela min adress. Jag bifogade mitt ursprungliga meddelande:

”I ledaren 23 december skriver ni om skolan och i slutet av artikeln skriver ni att fokuseringen på kunskap retar upp många: ”Framför allt kulturskribenter. Men man kan fråga sig hur de som tycker att ämneskunskaper är oviktiga har tänkt sig att all den genomtänkta pedagogiken ska användas.”

 Nu undrar jag nyfiket vilka de där är (kulturskribenter eller andra) som tycker att ämneskunskaper är oviktiga. Vem har påstått det, och var har det påståtts? Eftersom jag håller på med en artikel om hur skolan skildras i media skulle jag vara mycket tacksam för exakta källhänvisningar.
Jag undrar också vilket stöd ni har för att påstå att det är bristande kunskaper i matematik hos lärarna som gör att eleverna presterar sämre i ämnet. Finns någon akademisk forskning som visar på ett sådant samband?”
Som väntat hörde inte Malin Lernfelt av sig med några citat och jag mejlade därför igen och skrev: ”Jag hörde inget ifrån dig i fredags. Ska jag utgå från att du inte hittat några citat av personer som hävdar att ämneskunskaper är oviktiga?”
Idag fick jag följande snorkiga svar:
”Nej, men vi har väldigt mycket att göra. Vår chef är bortrest, en är ledig och vi är 2 personer som ska skriva, redigera, och webba allt ledarsidans material. För övrigt så är det inte mitt jobb att leta citat åt dig så om du har väldigt bråttom så får nu nog leta runt själv. Du såväl som jag vet att dessa finns. Välj valfri kultursidas arkiv eller använd presstext alternativt mediearkivet. ”
På det har jag replikerat i samma käcka ton:
”Nej, jag vet INTE att dessa citat finns. Jag har redan letat runt och inte hittat en enda person som uttalat att ämneskunskper är oviktiga. Och nej, det kanske inte direkt är ditt jobb att ge mig citat, men som i alla jobb med offentligt intresse så gör man ju klokt i att svara när en journalist ställer frågor – det vet nog såväl du som jag. Ergo: jag utgår från att några citat inte existerar och att din ledartikel 23 december bygger på dina egna fördomar och inte på verkliga uttalanden från meningsmotståndare.”
Malin Lernfelts attityd illustrerar mycket väl vad jag anser vara det stora problemet med ledarsidor. Det påstås lite vad som helst, relativt ofta helt utan underbyggnad i fakta, och ledarsidor ger inte utrymme för repliker. Vill man gå i svaromål så hänvisas man till insändarsidan, som gissningsvis till stor del läses av andra än dem som läser ledarsidan. Ett effektivt sätt att dölja kritik, döda debatter och ge sig själv friutrymme att fabulera fritt. Det ger en farlig postion för den som vill behålla fötterna på jorden. Det är nog ganska lätt att få för sig att man faktiskt inte behöver stå till svars för sina påståenden och åsikter och att det är helt i sin ordning att inte svara på frågor från journalister.
Ska bli spännande att se om jag får något ytterligare svar eller om Malin Lernfelt anser att hon redan givit ett adekvat svar.
 Min artikel om hur skolan skildras i media kommer för övrigt i Pedagogiska magasinet om någon månad eller så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s