Om skolan i media

… har jag skrivit för Pedagogiska magasinet. Klicka på länken under ”artiklar” och bläddra fram till s 58. Det handlar om hur medierna skapat ”sanningar” om skolan, utan att ha särskilt mycket på fötterna (mer än påståenden från tvärsäkra politiker).

I veckan som gick publicerade GP också min text som utgår från Joakim Krantz avhandling, Styrning och mening. I den analyserar han hur de politiskt styrda förändringarna av lärarutbildningen och skolan tas emot och hanteras av de berörda institutionerna.

  Jag inleder:

Alla människor har gått i skolan och de flesta har förr eller senare också barn och barnbarn i skolan. Det gör skolan som politiskt fält extremt utsatt för opportunism och populism; att göra utspel i skolfrågan blir ett säkert sätt att visa på handlingskraft och väcka uppmärksamhet. Men hur påverkar det lärarutbildningen, vardagen i skolan och själva yrket som lärare?”

Kranz skriver bland annat att läraryrket deprofessionaliseras och byråkratiseras och att lärarna avlägsnar sig från att göra egna bedömningar – utifrån sina yrkeskunskaper – om vad som är bäst för eleverna och i stället styrs mot en undervisning vars främsta syfte är att dess resultat ska vara mätbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s