Kronprinsessan Victoria och 8 mars

Idag har jag en krönika inne i GP, apropå det faktum att SVT:s Det kungliga bröllopet idag börjar sändas. 15 avsnitt om Victoria och Daniels bröllop, med Ebba von Sydow som programledare. Det är så man storknar vid bara tanken, och detta på självaste kvinnodagen.

Något som är intressant med att skriva om ifrågasättande om statskicket eller de kungliga är alla underliga reaktioner man får. På fullaste allvar skriver folk till mig och vill att jag ska sluta kritisera de kungliga eftersom de kan bli ledsna av det (med den logiken ska vi kanske sluta kritisera alla offentliga personer?). Människor lägger fram helt ounderbyggda påståenden om att monarkin är en bra affär för Sverige (hur har de räknat fram det?). Och en och annan anklagar mig för att vara avundsjuk (tron att någon faktiskt skulle kunna vara avundsjuk på Victorias situation kan bara bottna i total okunskap om vad hon faktiskt sysslar med och tvingas utstå i form av totalt kringskuret liv på alla plan). Det är både lite lustigt och lite sorgligt att monarkin bara tycks kunna försvaras med den här typen av argument. För några av tyngre dignitet har jag inte sett till.

Det känns som något av en skymf mot kvinnodagens idé att dra igång den här typen av program just idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s