Åter dessa betyg

I dagens DN skriver Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén att hon vill att blocken kommer överens om när det är dags att sätt betyg – i sexan eller i sjuan – så att lärarna får tydliga regler att hålla sig till och vet vad som gäller.

 I hela den långa artikeln efterfrågar hon inte en enda gång några motiv till varför man ska börja ge betyg till yngre elever, det är bara tydliga besked om vad som gäller hon efterfrågar. Det hon med andra ord säger är att lärarkåren står beredd att vara nyttiga idioter och lyda precis vad som helst. Någon risk att de tänker ta strid för att beprövad forskning ska vara ledande och för elevernas bästa tycks det alltså inte vara.

I stället får jag en bild av en uniformerad scoutkår som bara väntar på att få sträcka på ryggarna, göra honnör inför politikerna och skrida till verket med vad än de blir beordrade till. De är egentligen bara lite småsura över att de där ordrarna dröjer.

3 reaktioner på ”Åter dessa betyg

  1. Fast visst vore det bra om man fick bort frågan från politikernas bord så man slipper populismen? Skolan används ju som politiskt slagträ så det blir aldrig någon arbetsro. Betyg är ju f.ö. en pedagogisk fråga, inte en politisk.

    Jag gillar heller inte betyg (tycker de kan vara frivilliga för den enskilde eleven), men jag tror heller inte de är avgörande för livet om skolan gör (får lov att göra) sitt jobb. Vi pratar för mycket betyg och för lite vad vi vill med skolan.

    Gilla

  2. Hur läraren hanterar betygen har självklart betydelse men eftersom de är potentiellt skadliga för så många elever så anser jag att det är viktigt att användningen begränsas på ett klokt sätt – dvs att det inte bör vara upp till vare sig elever eller lärare att själva bestämma hur mycket eller lite de ska användas. Men jag tycker du har helt rätt i att det pratas för mycket betyg och för lite om vad vi vill att skolan ska åstadkomma.

    Fokus har hamnat på ytliga saker, som betyg och tester, och handlar alldeles för lite om sådant som skolans betydelse för samhällets utveckling, individens välmående och vad kunskap egentligen är och behövs till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s