Betyg skadar elevers lärande

Idag är min krönika om betygens skadliga verkningar inne på GP:s kultursida.

Eftersom kommentarfunktionen där just nu inte verkar fungera så meddelar jag mina källor här, eftersom det efterfrågats:

Mer om den israeliska studien finns att läsa i Sporre eller otyg – om bedömning och betyg, (red Agneta Pettersson). Man kan också läsa om den i Alfie Kohns Punished by rewards – som innehåller referenser till massvis av forskning om feedback och betyg.
 
Vad gäller motivation bland elever i åk 8 och 9 är det motivationsforskaren Joanna Giota, verksam vid Göteborgs universitet, som står för den uppgiften. Hon har också gjort en utmärkt forskningsöversikt om effekterna av betyg på motivation.
 
Man hittar en av Giotas rapporter här http://www.ped.gu.se/pedfo/pdf-filer/giota.pdf och en sammanställning över hennes publicerade rapporter och artiklar här: http://gup.ub.gu.se/gup/lists/publications/people/html/index.xsql?extids=xgiojo&lyear=1900&hyear=2020
 
Även Christian Lundahl, pedagogikforskare med inriktning på feedback, har mycket intressant att säga om betyg. I en alldeles ny rapport från Uppsala universitet sammanfattar han och ett par andra forskare på ett bra sätt vad svensk och intrenationell forksning har att säga om betyg. http://www.ped.uu.se/pdf/Betygsrapport.pdf

2 reaktioner på ”Betyg skadar elevers lärande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s