Säpo skräms – och tryggar sin verksamhet?

Vad är egentligen poängen med detta utspel från Säpo, (och för den delen med en långlång artikel i DN med mest bara massa luddigt svammel)? Vi är alltså under något slags hot och bör följaktligen vara rädda. Möjligen för muslimer.

Får mig att tänka på en mycket intressant bok jag läste för några år sedan. Kampen om hotbilden av Johan Eriksson. Handlar om att vilka hotbilder som når ut beror mer på vilken kompetens som Säpo och militära organisationer råkar besitta än på vad som faktiskt utgör verkliga säkerhetsrisker. Från bokens baksidestext:

”Det finns inte något enkelt samband mellan ‘verkliga’ hot och uppmärksamheten de får i samhällsdebatten och det politiska beslutsfattandet. Hotbilder kan feltolkas och således både under- och överskattas. De kan också vara resultatet av medvetna manipulationer. När information är bristfällig eller svårtolkad lämnas fältet fritt för såväl överdrivna skräckvisioner som vilseledande trygghetsgarantier.

Om nu Säpo lyckas skrämma upp oss sådär lite i allmänhet så lyckas de också säkra sin egen verksamhet, i nuvarande utformning.

Ska bli intressant att se om det faktiskt finns substans i detta utspel eller ej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s