Kristendom och socialdemokrati borde dominera undervisningen. Eller?

Apropå att kristendomen enligt direktiv från utbildningsdepartementet ska ha en särställning i religionsundervisningen, för att den haft så stark inverkan på det västerländska samhället, skriver Dagens Arena ironiskt:

”Och i samhällskunskap borde lektionerna domineras av undervisningen om den svenska socialdemokratin – inget annat parti har ju som SAP haft så stort inflytande på hur samhället organiseras!”

Mitt i prick.

Hur bakåtsträvande den nu förda skolpolitiken är blir bara allt tydligare. Minns även reaktionerna när Skolverket föreslog reformer av historieämnet som bland annat skulle lämna mer utrymme åt undervisning om källkritik; det gick inte alls för sig – allt skulle förbli vid det gamla. Att samhället förändrats och att skolan därför också behöver göra det verkar inte ens ha föresvävat Björklund et al. De lever fast förankrade i tron att skolan är en egen liten värld som saknar kopling till världen utanför och inte behöver bry sig om sådant som nya behov hos individen, nya behov hos arbetsmarknaden och nya behov inom de demokratiska institutionerna.

Visst bör eleverna informeras om den betydelse kristendomen haft för västerlandet men vad jag kan se bör det i första hand vara något som hanteras inom historieämnet.

Maria Schottenius skriver också klokt om detta utspel från Björklund och menar att han gör en höna av en fjäder. Och jo, nog är han skicklig på att skaffa sig uppmärksamhet i medierna. Jag tror dock att han i längden gör sig själv en björntjänst genom att gång på gång idiotförklara Skolverkets tjänstemän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s