Björklund är ute och cyklar i geografin

Ännu ett gäng forskare som underkänner Björklunds skolpolitik. Denna gång är det lärare, forskare och professorer med koppling till geografiämnet som protesterar. De är upprörda över hur Utbildningsdepartementet fullkomligt kör över alla experter i sitt nya kursplaneförslag i skolämnet geografi och helt bortser från att världen förändras och kunskapsbehoven med den. De skriver bland annat:

”De nya skrivningarna i kursplanen för grundskolans geografi kommer att motverka elevens förmåga till öppen analys av världen, insikt om närområdet som en del av världen och förståelsen av olika kulturer i olika delar av världen och deras samverkan i en globaliserad värld. Omskrivningarna som Björklund gjort speglar en stark eurocentrisk världsbild. Frågan gäller vems värld som skolans undervisning i geografi lyfter fram och vilken världsbild som bör diskuteras i skolämnet geografi.

Vi anser att regeringen måste hålla fast vid det förslag till ny kursplan som Skolverket presenterade. Intentionerna i den kursplanen stärker kunskapsnivån och bidrar till att göra ungdomar bättre förberedda för en globaliserad arbetsmarknad i en alltmer föränderlig värld. Mot bakgrund av den ökande efterfrågan i samhället, nationellt och internationellt av moderna kunskaper och metoder i geografi går regeringen här på tvärs med samhällets behov av god utbildning och därmed helt på tvärs med tiden! ”

Jag hyser dock små förhoppningar om att Jan Björklund kommer att lyssna. Han har redan alltför många gånger visat att han har en helt egen agenda när det gäller skolan och att han inte tänker höra på människor med mer kunskaper än han själv.

2 reaktioner på ”Björklund är ute och cyklar i geografin

 1. Framtida historielektion (såvida inte ”experterna” lagt ner det ämnet då):
  – ”Idag skall vi prata om Romarriket som hade sitt centrum i Rom”.
  – ”Vad är Rom?”.
  – ”En stad som ligger vi floden Tibern”.
  – ”Flod vet jag vad det är, det är ett vattendrag som rinner från högre till lägre höjd!”.
  – ”Bra, var finns Tibern då?”.
  – ”Det vet jag inte”.
  – ”Rom ligger i alla fall i Italien”.
  – ”Vad är Italen?”.
  – ”Ett land i Europa”.
  – ”Jaha, du menar ett område som är en självstyrande politisk enhet?”.
  – ”Eh, ja just det”.
  – ”Förresten, vad är Europa för något?” …

  Gilla

  • Framtidens geografilektion:
   -Idag ska vi prata om Amsterdam.
   – Vad är Amsterdam?
   -Det är en stad som låg i Nederländerna.
   – Vad är Nederländerna?
   – Det är ett land som tyvärr numera ligger under vatten, på grund av de av människan skapade klimatförändringarna.
   – Menar du att det skulle vara nåt fel med vädret alltså?

   Det är säkert toppen om folk fortsätter ha lite koll på huvudstäder och en och annan europeisk flod men det finns trots allt sådant som är betydligt viktigare att lära sig än att Tibern rinner genom Rom. Och bara för man satsar på att lära elever se sammanhang och samband så förvandlas de inte till lallande idioter som inte vet vad en flod är (snarare tvärtom).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s