Kaliber om livskunskap

  I två reportage har radions Kaliber granskat ämnet livskunskap i skolan. Deras slutsats är att elever blir kränkta av ovederhäftiga metoder och att det strider mot skollagen att schemalägga livskunskap, som saknar egen kursplan och lektionstid. Reportagen gjorde mig djupt beklämd, av två skäl. För det första naturligtvis för att elever uppenbarligen får sin integritet kränkt på lektionstid men också för att det återigen är den del av skolans uppdrag som går utöver ren faktaförmedling som står i skottgluggen.

Jag har ett flertal vänner som mådde dåligt av hur de behandlades under bland annat matte- och idrottslektioner i skolan och jag har själv minnen av lärare som ibland kränkte oss elever – i alla möjliga ämnen. Sånt händer tyvärr men ingen skulle komma på den absurda tanken att lösningen är att avskaffa matematik eller idrott från schemat. Det är bara kunskaper om sådant som hur vi gör för att må bra, hur vi utvecklar oss själva och våra relationer och hur man bygger demokrati som eleverna förväntas få med sig utan att någon tid läggs på det och utan att något någonsin blir fel.

Alla som någon gång arbetat i skolan och som har något vett i skallen vet naturligtvis att även om inte samtal om relationer schemaläggs så tar det lik förbannat tid från annan undervisning. Har det varit slagsmål på rasten och två elever gråter och de övriga tjugosju är rädda eller upprörda så börjar man knappast lektionen med att säga åt eleverna att plocka fram matteböckerna (och gör man det i alla fall så blir det hur som helst inte så mycket räknat). En ynka timme livskunskap i veckan kan fungera som den ventil som behövs för att slippa göra akututryckningar som tar oplanerad tid från de andra ämnena. Goda relationer i skolan är en viktig förutsättning för lärande och mobbning arbetar man bäst med preventivt, inte genom bestraffningar när problemen redan uppstått.

Av både den rådande läroplanen och den nya som tas i bruk nästa år framgår tydligt att skolan har ett uppdrag som går långt utöver att bara förmedla faktakunskaper. Mycket handlar om förhållningssätt som kan förmedlas på alla lektioner. Men så fort människor, oavsett ålder, hamnar i grupper uppstår relationsproblem och konflikter som behöver lösas och för att fungera både i skolsituationen och på en framtida arbetsplats behöver barn lära sig hur man förhåller sig till varandra. Livskunskapen bör bli ett riktigt skolämne bland de andra och få en egen kursplan och utbildad personal. Den behöver utvecklas, inte avvecklas!

 (Införd som krönika i GP idag)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s