Idag börjar SVT sända Klass 9A

  Jag har sett del 1 och del 3 och har gillat vad jag sett. I denna omgång av serien läggs fokus på lärarnas lärande. De ordinarie lärarna får hjälp att utvecklas av ”tre av Sveriges främsta pedagoger” (SVT:s uttryck) och jag ser mycket fram emot att få se hur lärarna utvecklas. Av de tre inkallades pedagogerna är jag mest skeptisk till Stavros Louca, som verkar vara mycket duktig på att förmedla matematik men lite sämre på att lära andra att undervisa, och även på att möta eleverna som människor (men jag kan ha fel – behöver se fler avsnitt för att veta säkert om jag har rätt). Bäst gillar jag Thomas Holmqvist som jag tycker har en mycket sympatiskt inställning till eleverna och en sund inställning till vad som bör vara skolans uppdrag. I en artikel i UNT säger han bland annat :

”En hög chef på ett storföretag räknade upp kunskaper hon vill se hos eleverna, och där fanns inte teknik och matematik med. Grunderna är viktiga, men högst upp satte hon förmågan att kommunicera och jobba i team och stresstålighet. Vi i Sverige är bra på dessa kunskaper, men hur mäter man dem?
De som säger att eleverna har blivit dummare pratar nonsens, menar han.
– En 15-åring i dag kan mycket mer än vad jag kunde som 15-åring.”

 

Jag håller på att fila på en krönika för GP, om serien, som är tänkt att vara inne nästa måndag, när del 2 sänds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s