Glad av att träffa kloka och modiga pedagoger

Måndag och tisdag spenderade jag på två olika skolor. Första dagen på Margarethaskolan i utkanten av Knivsta. Det är en f-9-skola som arbetar Reggio Emiliainspirerat. Jätteroligt att få se hur de arbetar och prata med lärare och elever. Skolan tar sitt demokratiuppdrag på stort allvar och arbetar mycket med elevernas inflytande och delaktighet. På sin hemsida skriver de bland annat:

”I det pedagogiska arbetet betonar vi värdet av ömsesidigt beroende genom delaktighet, förhandling och lärande i grupp. Att tänka själv, ställa frågor och formulera hypoteser tillhör vardagen på vår skola. Likaså att göra val, driva projekt från start till mål och reflektera över lärande. Vi lyfter fram elevernas processer likaväl som deras resultat. Kort sagt vill vi ge eleverna övning i att vara självständiga och starka individer med goda samarbetsförmågor.”

På tisdagen var jag sedan på Rytmus musikgymnasium i Nacka och var med på några lektioner och pratade med elever och lärare. Skolan arbetar med normkritisk pedagogik, vilket innebär att man hela tiden försöker synliggöra normer och lära eleverna att ifrågasätta dem.  Också det en mycket givande dag för mig. Jag blir så oerhört glad av att träffa pedagoger som driver skolutvecklingen framåt och har både eleverna och övergripande värden i fokus.

För övrigt lovar jag att från och med nu sluta använda uttrycket ”i fokus” så mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s