Varför inte lyssna på forskningen?

 ”Att bedöma elevers kunskaper bara med hjälp av prov är som att bedöma en bil bara utifrån vad den presterar på en tävlingsbana.” Orden är Kurt Fischers. Som professor i neurovetenskap vid Harvard university är han inriktad på lärande och menar att neurovetenskapen kan bidra till att avliva ett antal kontraproduktiva myter; som att vi styrs av bara den ena av våra hjärnhalvor, att kunskap är något man enkelt kan ”pumpa in” i elevernas hjärnor och att prov är ett bra mätverktyg i kunskapssammanhang. Lärande och kunskap sker i ett sammanhang och prov kan bara mäta en liten del av allt lärande betonar Kurt Fischer. Han påpekar också att något av det viktigaste skolan kan arbeta med är att få eleverna att känna att det de lär sig är relevant för dem.

Kurt Fischer är inbjuden till den pågående Vetenskapsfestivalen och jag hör honom prata på seminariet Hjärnkoll på skolan – förändras undervisningen av ny forskning? Han avlöses av en panel av praktiker, skoltjänstemän och forskare. Johanna Lundell är rektor för uppmärksammade Nossebro skola som på bara några få år höjt sina elevers resultat från botten till toppen i nationella jämförelser. Det gjordes genom att titta på vad tillgänglig forskning säger om vad som fungerar. Det är underbart att höra att det går att vända en negativ situation med hjälp av kunskap.

I panelen sitter också Peter Honeth, statssekreterare vid utbildningsdepartementet och precis som när jag hörde honom prata förra gången så förklarar han att den pedagogiska forskningen är för kass för att ha någon relevans för skolan. Så okej, låt oss då i stället lyssna på den neurovetenskapliga. Som råkar visa på ungefär samma saker som den pedagogiska, i alla fall om man ska tro Kurt Fischer, och även Tommy Lagergren, chef för utvecklingsenheten på Skolverket. Om nu både den pedagogiska forskningen, forskningen om hur vår hjärna är uppbyggd och fungerar och dessutom skolans praktiker säger samma saker – varför går förändringarna av skolpolitiken i så stor utsträckning i motsatt riktning?

Under seminariet får vi deltagare också tid för att diskutera med varandra. Tillsammans med bland andra en skolpsykolog, en skolutvecklare och en lärare får jag prata om både drömmar och visioner om vad skolan skulle kunna vara och hur den borde arbeta, i den bästa av världar. Och om den absolut största bristvaran inom skolan: tid att reflektera, lära nytt och pröva nytt. Vad hjälper aldrig så mycket god forskning, inom vilken disciplin det vara må, om tid för pedagogernas eget lärande saknas?

Publicerad som krönika i GP idag.

11 reaktioner på ”Varför inte lyssna på forskningen?

 1. Lite kritiskt måste man förhålla sig, speciellt när någon säger precis det man vill höra.

  Det Fischer nämner kan han rimligen inte ha sett i sin hjärnforskning. Han rider på känt sätt på sitt namnoch för fram sina funderingar om hur det är.

  Nämnde han någon speciell forskningsinsats?

  torestad.blogspot.com

  torestad.blogspot.com

  Gilla

  • Han nämnde ett ganska stort antal olika studier (med referenser) men eftersom det var ett föredrag och jag inte spelade in det och inte heller antecknade allt så kan jag tyvärr inte återge dem för dig.

   Vad är det du menar att han inte kunde se i sin hjärnforskning? Jag kan t ex tänka mig att det kan vara så att provsituationer inte involverar alla de delar av hjärnan som normalt används för lärande, t ex. Var det det du syftade på?

   Gilla

 2. Jag har erfarenhet av hjärnforskares försök att extrapolera till verkligheten. Hjärnan är så oerhört sofistikerad, så det mesta är nog på sin höjd kvalificerade gissningar.

  torestad.blogspot.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s