Kanske kanske är en samhällsförändring verkligen möjlig?

Tankar om tillväxtens förutsättningar och gränser och behovet av en radikalt annorlunda ekonomi verkar faktiskt börja få ett allt större genomslag! Tillåter mig att åtminstone för en liten stund känna visst hopp när jag läser Anders Wijkmans debattartikel i DN.

Han skriver: ”Den mest omedelbara åtgärden måste bli att snabbast möjligt ersätta dagens fossilenergi med alternativ energi, främst förnybar. Parallellt måste energi- och materialanvändningen i samhället radikalt förändras. Dagens slit- och slängkultur måste ersättas av slutna kretslopp, där återbruk och återanvändning samt längre livslängd på produkterna blir normen. Allt detta förutsätter nya affärsmodeller. Samtidigt bör BNP ersättas av indikatorer som ger en mera rättvisande bild av välfärdsutvecklingen. Vidare krävs en radikal reformering av finansmarknaden.”

Samtidigt bör man inte glömma bort att CO2-utsläppen globalt sett ökade med 5,8 procent under förra året, enligt oljebolaget BP:s senaste statistiska sammanställning över världens energiförbrukning – något jag tog upp i min krönika tidigare i somras. Vi reser och shoppar hela tiden mer och mer istället för tvärtom.

2 reaktioner på ”Kanske kanske är en samhällsförändring verkligen möjlig?

 1. Det är rätt. Vi är inne i en svår tid. Det värsta är att omställningarna
  inte kommer att bli populära hos människor, varför populistiska partier kan komma att hejda utvecklingen. Så är det i en demokrati.

  Frågan är om en övergångsform behövs, där genomgripande åtgärder kan göras i alla fall? Vår demokrat är ju iaf så pass bräcklig och begränsad i sin omfattning så den kanske klarar ett sådan pärs. Och marknaden kan man ju inte räkna med.

  Annars barkar det nog åt skogen….

  Gilla

 2. Jag är nog inte villig att tumma på demokratin som styrelseskick men man kunde önska mer vilja hos politikerna att samordna sig och vara tydliga med vilka vägar vi MÅSTE gå, så att allvaret i situationen framgår. Men visst, risken för populistpartier finns där då. Verkliga och genomgripande samhällsförändringar är minst sagt svåra att genomföra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s