Konkurrensutsättning är dåligt

Förändringarna av både skolan och resten av samhället har gått fort de senaste mandatperioderna. Nya beslut har hela tiden följt på varandra utan några utvärderingar emellan. Nu har SNS kollat om ökad konkurrensutsättning verkligen sparar pengar och ger bättre välfärd. Det gör det inte. I skolans fall verkar vinstdrivande friskolor bl a ha givit sämre ämneskunskaper än förväntat som följd

SNS (Studieförbundet Näringsliv och samhälle) är ”en politiskt oberoende ideell förening. Föreningens högsta beslutande organ är SNS förtroenderåd som består av ledande beslutsfattare i näringsliv och offentlig förvaltning.” Medlemmar är en mycket lång rad av myndigheter och företag varav många är stora och börsnoterade. Det är alltså inte någon liten vänsterorganisation som säger att privatiseringarna varit ineffektiva …

Det här med tävlande och kunkurrens har blivit en ideologi som sällan ifrågasätts. För alla som vill ha hjälp att ta sig loss ur de föreställningarna kan jag varmt rekommendera Alfie Kohns No contest. The case against competition. Den handlar mer om vad tävlande gör med oss på individnivå än på samhällsnivån men ger många nya insikter och tankeställare som är applicerbara också när man ska forma ett samhälle.

2 reaktioner på ”Konkurrensutsättning är dåligt

  1. Precis. Det som är så sjukt är att inga utvärderingar gjorts längs vägen utan att man bara fortsatt att förändra, och påstå att det har en massa effekter som man inte har något fog för att hävda. Det har räckt att det har funnits tillräckligt många ”troende”.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s