Drevmentalitet och slapp journalistik

I Aftonbladet idag kan man läsa hur drevet mot Juholt uppstått och rullats vidare. Mycket intressant. De ”glasklara” reglerna visar sig vara icke existerande eller tillkomna i efterhand. Jag är inget stort fan av Håkan Juholt men jag avskyr verkligen drevmentalitet och slapp journalistik.

 Mediechefer som tillfrågas om hur de vill se sin tidning utvecklas pratar gärna om att bli mer angelägna, gräva mer, fördjupa. I stället händer något helt annat. Drevjournalistiken breder ut sig, ingen har tid att kolla upp ens de enklaste saker (då kanske de spricker och vad ska vi då fylla tidningen med?) och personfixeringen blir bara värre. Det borde vara tid för självrannsakan på många redaktioner men kommer det att hända? Knappast. De som slarvat och felat kommer bara bli ännu mer angelägna om att visa att de minsann haft rätt hela tiden – och de kommer att backas upp av en massa andra journalister för när det kommer till kritan gäller självklart inte samma regler för journalister som klantar sig som för andra som klantar sig. Ibland saknar jag verkligen numera nedlagda tidskriften Media i fokus mer än annars.

En reaktion på ”Drevmentalitet och slapp journalistik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s