Dilsa Demirbag-Stenkastare i glashus

På landets kultursidor huserar ”otaliga” skribenter som vill att Iran ska få ha kärnvapen och som tycker att Lars Vilks får skylla sig själv. Där finns också vänsterdebattörer som kallar Jan Björklunds skolpolitik för fascistisk. I alla fall om man ska tro debattören Dilsa Demirbag-Sten, som påstått detta i krönikor i Dagens nyheter och GP.

Är det sant?

Självklart inte.

I GP skrev Dilsa-Demirbag-Sten “När vänsterdebattörer, med en viss koncentration till landets kultursidor, utan att blinka talar om Jan Björklunds skolpolitik som fascistisk, slutar jag att läsa.” Jag mejlade Demirbag-Sten och frågade artigt om hon kunde hjälpa mig med hänvisningar till de åsyftade citaten. Först efter påstötning fick jag svaret att kulturtidskriften Mana ”har likställt JB:s politik med fascism”.

“Landets kultursidor” visade sig alltså vara liktydigt med “liten kulturtidskrift på vänsterkanten”. Men inte ens det var sant. Jag sökte i Manas arkiv (varifrån inget plockats bort, enligt Manas redaktör) och hittade intet om fascistisk skolpolitik. Men säkert lyckades Demirbag-Sten lura en och annan att tro man inte kan lyssna på kultursidesskribenter i skolfrågan på grund av deras förment uppskruvade tonläge. Det är ett mycket fult sätt att döda samhällsviktiga debatter.

Det som gör det hela extra pikant är att Demirbag-Stens krönika handlade om vikten av att hålla en sansad ton i debatter. Genom att anklaga andra framställde hon sig själv som saklig och balanserad, vilket naturligtvis gav extra trovärdighet åt hennes påståenden. Samtidigt ljög hon rätt upp och ned (och konfronterad med sin vals drog hon en till).

Det var inte första gången Demirbag-Sten smutskastade kulturjournalister och hon fortsatte i samma stil i en krönika i Dagens Nyheter i veckan. Där framställde hon, återigen helt utan hänvisningar eller citat, landets samlande kulturjournalistkår som besittande galna åsikter om allt från jämlikhet till Pol Pot. Hon förklarade att ”deras insatserför samhällsdebatten (är) att jämföra med Bermudatriangelns betydelse för sjöfarten. Vi talar om svarta hål här, om negativ materia.” En namngiven kulturjournalist påstods dessutom ”stoltsera med sin okunskap” utan att Demirbag-Sten såg någon anledning att reda ut vari denna påstådda okunskap bestod.

Demirbag-Sten framstår som rent hatisk i sin iver att kasta skit på landets kulturjournalister och kultursidor. Men samtidigt som hon anklagar oss för åsiktsextremism, osaklighet och oförmåga att skilja mellan tyckande och tänkande så är hon själv en stenslungande väderkvarn i ett glashus.

Som krönika i GP idag

10 reaktioner på ”Dilsa Demirbag-Stenkastare i glashus

  • Men hallå, inte i något av de inlägg du länkar kallas skolpolitiken för fascistisk. Du får gärna specificera vad det är du anser att jag har att be om ursäkt för.

   Gilla

 1. Tack för att du tar dig tiden att faktiskt försöka vederlägga en del av de animerade anklagelser som Demirbag-Sten (med flera) gärna riktar mot någon slags ”generaliserade andre” i vänsterintellektuell gestalt. Jag har också förgäves sökt efter kulturskribenter som kallar Björklund för fascist, ser upplysning som förtryckande eller västvärlden som roten till allt ont. De existerar knappt. Däremot kan jag i dessa tider förstå behovet av att från högerintellektuellt håll demonisera den humanistiska livshållningen. Det känns helt enkelt moraliskt mindre komplicerat att debattera mot en förmodad smygstalinist.

  Gilla

  • Precis. Att hitta på extrema åsikter som man sedan kan debattera emot gör ju den egna uppgiften så mycket enklare.

   Gilla

 2. Har du inte kollat länkarna?
  Åsa Linderborg i AB skriver en artikel full
  av insinuationer om
  nyfascism och skolpolitiken
  (”Regeringens skolpolitik bäddar för nyfascism”).
  Inläggen tar
  saken än klarare:
  ”Är de fascistiska tendenserna från
  regeringens sida fortfarande lika långt bort? ”
  eller
  ”Det är inte alliansens skolpolitik som är fascistisk,
  det är deras politik i sin totalhet.”
  (ett bra uppslag för ABs Linderborg).

  Att man säger att det inte bara skolpolitik som
  är fascistisk utan ALL politik (inklusive skolpolitik)
  gör saken inte bättre – skolpolitiken
  är inte mindre fascistisk
  (om inte ”nyfascistisk” är lite bättre än
  ”fascistisk”).

  Du påstår att Dilsa inte har rätt
  om att man betecknar ”Jan Björklunds
  skolpolitik för fascistisk”. Men
  det gör man även om hans namn inte
  nämns. Trots allt är det han som är ansvarig
  för både ”fascistisk” och ”nyfascistisk”.

  Gilla

 3. Jag vet inte om du är medveten om det men citattecken ska bara användas när man faktiskt ORDAGRANT citerar någon. Det står ingenstans i Linderborgs text att “Regeringens skolpolitik bäddar för nyfascism”, som du påstår. Tvärtom citerar hon en författare som säger att det INTE är troligt att regeringens skolpolitik leder till massanslutning till nyfascistiska rörelser.

  Att orden ”skola” och ”nyfascistisk” nämns i samma text måste man vara en mycket slarvig läsare för att kunna tolka som du gör.

  Att det finns en del kommentarer som är snurriga kan knappast kultursidan lastas för. Jag har aldrig förnekat att det finns halvgalningar ute på nätet. De kommer både från höger och vänster och bör inte blandas ihop med seriösa kulturjournalister som skriver på landets kultursidor.

  Gilla

 4. Här är det ORDAGRANT:

  http://mobil.aftonbladet.se/kultur/article11902366.ab

  precis som du vill:

  Regeringens skolpolitik bäddar för nyfascism

  Åsa Linderborg

  Utan citationstecken. Inte ens i ordet nyfascism.

  Jag tvivlar starkt att Åsa Linderborg uppfyller dina krav på
  ”seriösa kulturjournalister” med denna rubrik och en del
  andra ”meriter”. Hon är en mästare på att manipulera
  med antydningar och insinuationer på ABs kultursidor.
  Hoppas att du godkänner mina citationstecken.

  Gilla

  • Nu börjar det här bli tjatigt. Ja, det är en konstig rubrik eftersom den saknar täckning i texten (gissningsvis har någon annan än textförfattaren satt den). Jag skulle dessutom aldrig själv skriva så. Men det står fortfarande inte att skolpolitiken är fascistisk (bara att den är utsorterande och att det kommer få konsekvenser för samhället). Och även om det hade gjort det så bevisar det fortfarande inte att det finns en hel drös kulturjournalister som påstått att skolpolitiken är fascistisk, vilket var vad Demirbag-Sten påstod. Man kan liksom inte komma med vilda påståenden som kastar skit och misstänkliggör en hel grupp, utifrån vad en enda person har skrivit.

   Gilla

   • Men jo, en ursäkt är jag skyldig – till dig. När jag påstod att du inte hade täckning för ditt citat hade JAG läst slarvigt – bara texten och inte rubriken.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s