Almapristagaren Isol

I dagens GP recenserar jag två böcker av Almapristagaren Isol.

 

Petit är förvirrad: ibland är han snäll och ibland är han dum. Varför kan han krama morfar för att sedan kasta sten på duvor? Hur kan det komma sig att han kan tycka synd om Gregorio, fast Gregorio varit dum, eller att Laura vill sitta bredvid Petit trots att han drar henne i håret?

                Petit, monstret, handlar om en liten pojke som funderar över ont och gott, och hur omgivningen tolkar och bemöter honom. Det är en gryende insikt om att människor inte är entydiga, och att till och med föräldrar är felbara, som Petit bearbetar.

Boken är skriven av årets mottagare av Almapriset, barnboksvärldens nobelpris, argentinska Isol. Hon har givit ut ett tiotal böcker där hon ensam står för både text och bild och har i samarbete med bland andra Paul Auster och den argentinske poeten Jorge Lujàn kommit ut med ytterligare femton böcker. Det är i barnbokssammanhang en ganska modest produktion och Isol tillhör också, med sina 41 år, en av de yngsta pristagarna.

Isols stil är spretig, penndragen lätta och att konturerna ofta är dubbla ger ytterligare livfullhet åt bilderna. Färgerna är i dämpade jordtoner.

I intervjuer har Isol förklarat att hon ser det som att en bilderbok har två författare, en textförfattare och en bildförfattare. Hittills har två av hennes böcker kommit i svensk översättning och i Numeralia står Jorge Lujàn för texten och Isol för bilderna. Mer berättas i bild än i text.

Numeralia handlar om siffrorna noll till tio, med det traditionella upplägget ett uppslag för varje siffra. Texterna är mycket korta: ”Siffran noll för konsten att få ett ägg att stå”. ”Siffran ett för den minsta flaggan på vår jord”. ”Siffran två för den fula ankungen som blev en svan”. Bilderna visar föremål eller djur som formar sig till siffror: en flagga som liknar en etta, en tvåa som liknar en svan, en nia som är en ballong med ett snöre; och formerna återfinns ibland på flera ställen i bilderna. Jag får många gånger anledning att fnissa åt Isols uppfinningsrikedom. Det är klurigt och helt i ett litet barns anda att se siffror och bokstäver i moln eller träd. Isol är genialisk i sin enkelhet.

 

Eva-Lotta Hultén

 

Petit, monstret

Isol

Översättning Annakarin Thorburn

Alfabeta

 

Numeralia

Bild: Isol

Text: Jorge Lujàn

Lilla Piratförlaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s