Lundsberg, en ”totalupplevelse som skiljer sig från den traditionella skolvärldens”?

På sin hemsida beskriver Lundsberg sig som en ”totalupplevelse som skiljer sig från den traditionella skolvärldens”. Jo, inte på alla skolor bränner elever varandra med strykjärn, och problemen går djupt.

Skolinspektionens rapport och tidigare internatelever vittnar om att äldre elever av tradition haft rätt att både förnedra och utnyttja de yngre. De vuxna har blundat och skolans egna regler har också syftat till underkastelse och disciplin. När de en gång hunsade når trean har de själva blivit fullfjädrade förtryckare. Det bäddar för att upplevelserna inte ifrågasätts av dem senare heller – de är ju inte bara offer utan också själva förövare. Dessutom faller en tjallare hårt från höga höjder – det är samhällets elitskikt det handlar om. Så har ett förtryckande system kunnat fortleva år efter år. De återkommande fallen av misshandel och övergrepp på Lundsberg handlar inte om ruttna äpplen utan om en rutten korg.

Den gamla anrika skolan stängs på sex månader, med omedelbar verkan. Det är ett drastiskt men av allt att döma riktigt beslut och det är glädjande att Skolinspektionen till sist markerat att nu får det vara nog. Inte ens om man tillhör samhällets översta skikt får man misshandla och kränka andra, eller blunda för att tonåringar skolas till översittare och brottslingar.

 

I GP idag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s