Pratar ondska i GBG, tisdag

För den som vill höra mig prata om min bok så ges tillfälle i morgon kväll (tisdag alltså). Då får man dessutom se en väldigt intressant film i en väldigt vacker miljö. Film: The act of Killing på Doc Lounge på Stora teatern, GBG, kl 19, med efterföljande prat/samtal med mig. Läs mer här.

En reaktion på ”Pratar ondska i GBG, tisdag

  1. The act of killing – en intressant, men samtidigt problematisk film. En berättelse om Indonesiens utrensning av ”kommunister ” (inom parentes eftersom epitetet användes lite hur som helst).

    Filmen var inte riktigt så resonerande och fördjupande kring ondskans problematik som jag hade hoppats. Att döma av delar av publikens reaktion så gick det att se filmen som ett dokument över att onda handlingar begås av omänskliga monster. Mindre lyckat, tycker jag eftersom ett sådant synsätt inte ger några vettiga förklaringar till hur helt vanliga människor kan förvandlas till massmördare eller pennalister. För det är ju i princip uteslutande helt vanliga människor som begår övergrepp och grymheter, i krigssituationer och andra extrema situationer, såväl som i mobbningssituationer. Demonisering är aldrig en väg framåt.

    Jag saknade också mer av offrens perspektiv. Nu kom det bara glimtvis och lämnades sedan därhän. Genom filmningen väcktes uppenbarligen en del offers trauman till liv på nytt – jag hade gärna velat veta hur filmteamet hanterade det efteråt och hur de ser på sitt eget ansvar för det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s