Allt är föräldrarnas fel?

Mycket vass och bra ledare i Expressen, om hur regeringen missbrukar utredningar. Björklund är värst. Skribenten Anna Dahlgren skriver:

”Det var knappast en slump att utredningen om kommunaliseringen, med sitt anklagande finger riktat mot Socialdemokraterna, hann färdigställas redan i februari. Den bredare utvärderingen av 90-talsreformerna som IFAU har fått i uppdrag att göra – där även det fria skolvalet och friskolereformen ska utvärderas – blir dock inte färdig förrän i december, det vill säga tre månader efter valet. Kan man tänka sig.

I veckan fick så gamla fackbasen Metta Fjelkner i uppdrag att utreda problemen med ordning och reda i skolan. Och mot alla odds hinner utredningen bli färdig redan till den 31 juli.

För Björklund passar det dock som hand i handske. Bara någon veckare senare ska han hålla sitt traditionella sommartal och kommer att ha manuset klart. Skolans problem är kommunaliseringen och kaoset i klassrummen. Det är ju vad Björklund har sagt i alla tider! Om det inte vore för sossar, -68 och slappa föräldrar skulle den svenska skolan blomstra.”

 

När jag kollade på Björklunds presskonferens om ordningsutredningen så slogs jag själv av hur han nu säger att man måste sluta skylla på lärarna (vem var det nu som började?) och att vi nu måste inse att även föräldrarna har ett stort ansvar. Det är alltså inte lärarnas fel längre utan föräldrarnas. Vi föräldrar ska lära våra barn veta hut, så det blir ordning i skolan. Björklund själv har så klart inget ansvar. Trots att vi presterade bra på Pisa när han tillträdde  men nu bara presterar sämre.

Nej, jag menar inte att allt är Björklunds fel, men han har verkligen ingen anledning att peka finger åt något håll alls. Och visst är det underligt att han vet att berätta att det är föräldrarnas fel med ordningsproblemen i skolan, redan i n n a n hans nya utredare ens börjat sitt arbete?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s