FSC – miljömärkningen som inte fungerar

För några veckor sedan förlorade IKEA:s dotterbolag Swedwood sitt ryska FSC-certifikat eftersom de avverkar urskogar i Karelen. Uppdrag granskning gjorde ett reportage om missförhållandena redan för två år sedan.  I programmet uttalade sig representanter för ryska FSC: ”Vi kan inte skydda varje skog. Om vi skulle skydda varje gammalt träd skulle vi behöva stänga. Inga företag skulle använda sig av FSC. Så realistisk är alltid en kompromiss.”

Men till sist blev alltså kompromissandet ohållbart.

Också i Sverige kompromissas det friskt när det kommer till skogen och miljön. Lite för friskt för många. De svenska miljöorganisationerna har lämnat FSC-samarbetet en efter en och kvar är numera bara WWF och Sveriges ornitologiska förening.

Fram till nyligen hade inte ett enda svenskt skogsbolag blivit av med sitt FSC-certifikat, trots dokumenterat stora problem och brister inom skogsbruket även på certifierad mark. Men så, för några veckor sedan, kom beskedet att Bergvik skog – Sveriges största privata skogsägare med 2,3 miljoner hektar skog – fick sitt certifikat indraget. Det borde givit eko i svensk nyhetsrapportering men jag har bara hittat en handfull inslag och artiklar. Inte heller blev det någon nyhet när FSC:s anlitade certifieringsbolag, Det norske veritas, mildrade straffet till en tummetott. Företaget förlorar bara sitt certifikat för ett litet område i Dalarna, och bara tillfälligt.

Det är lätt att gnälla över att det avverkas regnskog eller urskog i andra länder (utom när IKEA är inblandat, då blir det märkligt tyst) men när det kommer till vårt eget skogsbruk tycks svenska medier ganska ointresserade av att våra små kvarvarande naturskogar fortfarande avverkas, mångfalden minskar och en tredjedel av avverkningarna inte når upp till lagens miljökrav. Den svenska självgodheten på skogsområdet saknar allt fog men tycks mycket svårutrotad.

Svenska FSC har av sina kritiker kallats för greenwashing och det är lätt att instämma. Ett miljömärkningssystem som överges av miljöorganisationerna och där skogsbolagen har mest att säga till om är inte värt namnet. Vill skogsbolagen skryta med en riktig miljömärkning skulle de behöva lämna FSC helt och hållet och låta dem med verkliga miljöambitioner bestämma kriterierna för att bli certifierad. Men det kommer knappast hända så länge granskningen och kritiken av vad som sker med våra svenska skogar är så återhållen.

 

 

Fotnot: FSC är en internationell organisation där miljörörelser, sociala rörelser samt skogsbolag tillsammans arbetar med märkning av skogsbruk och träprodukter. Den svenska grenen har skapat sina egna kriterier för certifiering.

 

Som krönika i GP igår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s