Det måste finnas utrymme att säga fel

Ibland blir jag trött på Åsa Linderborgs tvärsäkerhet och alltför yviga viftande med yxan men den här artikeln är mitt i prick vad jag känner om åsiktsklimatet i vissa kretsar nuförtiden. Det har blivit en hetsjakt på personer som uttrycker sig fel. I stället för att peka på rådande normer och strukturer och försöka vidga dem genom att få människor att lära nytt och tänka om så anordnas hetsjakter och hatkampanjer mot dem som råkar uttrycka sig fel eller klumpigt. Ursäkter godtas inte. Det är ett evigt rullande i tjära och fjädrar som gäller.

Jag skulle verkligen önska att folk var mindre ivriga på att mata och odla sitt hat. Ilska är jättebra som startmotor men ofta väldigt dåligt som medel för att åstadkomma något hållbart på sikt.

Linderborg skriver bland annat:

”Människor som vill vara solidariska får höra, att du saknar empirisk erfarenhet och därmed empatisk förmåga att förstå de här frågorna. Men vilka kamper får jag som vit heterosexuell människa då vara med i? Vad vinner kampen på att Tomas Ledin stannar hemma och håller käft?
Alla erfarenheter går inte att förklara för andra, men vi måste lita på att alla ändå har ambitionen att förstå. Det är skillnad på personlig erfarenhet, ideologi och samhällsstruktur. Fattar vi inte det omöjliggörs all solidaritet och därmed massrörelse. Världshistorien hade sett annorlunda ut. Man kan ta patent på erfarenheter, men man kan aldrig ta patent på kamp.”

3 reaktioner på ”Det måste finnas utrymme att säga fel

 1. Hej Eva-Lotta!

  Ja jag hittade inget bra forum att kommentera din artikel i GP idag så jag gör det här. Hoppas det går bra och att den når dig.
  Vill bara ge dig beröm och ett stort tack för den fina artikeln! Så mänskligt och klokt du skriver och så rätt du har. Det var riktigt befriande med den påminnelse om vad som är viktigt att förhålla sig till i vardagen. Jag är nog inte ensam om att vara frustrerad över tokiga saker som sägs och görs i omvärlden. Omedvetet, eller kanske subtilt påhejad av ytliga gaphalsar omkring mig, dras jag lätt med i att fördöma och tänka i banor om att ge igen. Dina ord påminner mig så gott om vilka vägval som är de rätta, det som innerst inne redan finns där men har så svårt att nå fram. Good on you! Hoppas du kan fortsätta vara den kloka motvikt till allt det lättuggade och ytliga som tyvärr får så stort inflytande på så många idag. Frid!

  Lars ”Linkan” Lindquist

  Gilla

  • Tack, det var fina ord! Dras med gör vi alla ibland. Vi får hjälpas åt att påminna varandra om hur vi bör behandla varandra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s