Vinstförbud och kvinnligt företagande

I en debattartikel i GP förklarar två liberaler att det kvinnliga företagandet är starkt hotat – av vinstförbund inom välfärden. De går till och med så långt som till att kalla det ett näringsförbud för kvinnor. Så hur är det egentligen med det kvinnliga företagandet inom välfärdssektorn?

Enligt branschorganisationen Vårdföretagarna leds tre fjärdedelar av deras medlemsföretag av en man och bland de 15 största koncernerna, som kontrollerar nästan hälften av den vinstdrivna välfärden, är 24 av 30 vd:ar och styrelseordföranden män. De koncerner som ägs av riskkapitalbolag har i nio fall av tio en manlig toppchef.

Så här skriver jag i min kommande bok (Klara färdiga gå, kommer i höst):

”Det är varmt, lite fuktigt och fullt med folk inne i det stora globformade tältet alldeles vid kajkanten i Almedalen. Seminariet som handlar om vinster i välfärden har fått rubriken Vinna eller försvinna och anordnas av tjänsteföretagsorganisationen Almega. På scenen står en ledarskribent från Aftonbladet, fackförbundet Kommunals ordförande samt två kvinnor som driver varsitt mindre välfärdsföretag, inom äldrevård respektive förskola.

De båda företagande kvinnorna berättar om sina verksamheter och framstår som mycket engagerade. Det är lätt att känna sympati för deras vilja till inflytande och önskan om större flexibilitet inom vård och omsorg. Men antagligen vet så gott som alla därinne i det kvava tältet att de små välfärdsföretagen som drivs av kvinnor med egen och direkt erfarenhet av branschen är få. Och när den ena av kvinnorna drar till med några av de verkliga floskelargumenten, som att de som kritiserar vinster i välfärden inte begriper skillnaden mellan vinster och vinstutdelning (vilket är ungefär detsamma som att säga att alla som är kritiska är dumma i huvudet) och att välfärdsföretagande är en jämställdhetsfråga, så suckar jag djupt. Det är bara att titta på sammansättningen i publiken: övervägande män, övervägande människor som andas rikedom och business, där har vi våra vårdföretagare.”

Jag är inte emot privata alternativ inom vård och omsorg, men sådana verksamheter bör bedrivas utifrån ett intresse för just vård och omsorg, och inte utifrån ett intresse att tjäna mycket pengar. Regleringar behövs. Och det är inte ett hot mot kvinnligt företagande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s