Är eleverna lata?

När jag för ett antal år sedan arbetade som lärarvikarie kom några elever till mig och berättade upprört att en av de andra lärarna i sur ton hade frågat hela klassen ”Är ni dumma i huvudet?” Bakgrunden var att eleverna inte förstod det han förklarade. Hans slutsats var inte att han själv var dålig på att förklara utan att eleverna måste vara korkade. Intressant nog uppfattade jag exakt samma klass av elever som nyfikna och ivriga på att lära sig – och mycket långt ifrån korkade.

I en debattartikel i GP idag skriver en lärare att det oftast är elevernas eget fel om de inte klarar matten på gymnasiet. De är lata och vill inte träna. Och jo, jag har också träffat elever som är lata och inte vill träna men ändå gärna vill få bra betyg. Elever som gärna skyller alla sina misslyckanden på andra, utan förmåga att se kritiskt på sina egna insatser. Sådana människor finns bland både barn, unga och vuxna. Men när en lärare börjar beskylla elever överlag för att vara lata blir jag ytterst skeptisk. Ja, jag börjar rentav misstänka att det är läraren själv som är lite lat. Alternativt att hen skyller systemfel på dem längst ner i hierarkin i stället för att ifrågasätta systemet – med andra ord: är lite dålig på att tänka.

Debattartikelförfattaren skriver:

”Jag har väldigt svårt att tro att elever i Finland och andra jämförbara länder som lyckas bra i Pisa-mätningarna, lyckas av anledningen att eleverna där inte anpassar sig till undervisningen.I stället beror en stor del av oordningen i de svenska skolorna på att elever inte anpassar sig till den undervisning som erbjuds. Denna oordning drabbar framför allt de elever som har sämst förutsättningar.”

Det är väldigt intressant att han väljer att nämna just Finland. I Finland tar man nämligen hänsyn till att elever är olika och behöver individuellt stöd. En oerhört stor andel av eleverna där får stöd av specialpedagog under någon del av sin skoltid.

Och i den svenska läroplanen för gymnasiet står att ”undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov”. Att vara lärare är ett oerhört tufft yrke, och jag är medveten om att det är mycket svårt att hinna med att se varje elevs behov och anpassa undervisningen efter det, men att inte ens vilja försöka, utan i stället lägga sin kraft på att skuldbelägga eleverna rakt av, det är djupt oprofessionellt.

Om det nu är så som denne lärare skriver om elevers misslyckande i skolan: ”det absolut vanligaste är att misslyckandet beror på felaktig inställning till studierna”, ja då har man som lärare helt enkelt i uppdrag att börja med att efter bästa förmåga försöka förbättra elevens inställning till studierna.

 

4 reaktioner på ”Är eleverna lata?

 1. Har du undervisat just i matematik? Och på gymnasienivån? Hur länge? Har du försökt förklara integraler och derivata för elever som inte ens kan multiplikationstabell? Där snackar vi systemfel! Du vet ju inte ens vad du pratar om! En till som har gått skola och därmed tror sig veta allt … Men vet du vad? Jag har flugit flera gånger utan att kunna styra flygplan själv!

  Gilla

 2. Som du själv skriver: om eleverna inte kan multiplikationstabellen när de börjar på gymnasiet så är det ett systemfel någonstans om de samtidigt förväntas lära sig derivata och integraler. Det betyder alltså inte per automatik att eleverna är lata om de inte klarar det.

  Jag har jobbat som lärare men inte i just matematik och inte på gymnasiet, men om du läser igen så ser du förhoppningsvis att jag skriver om ett förhållningssätt till läraryrket, inte om ett specifikt ämne i en specifik årskurs. För övrigt har jag gjort en massa reportage och artiklar om skolan, intervjuat säkert 100 forskare och läst massvis av avhandlingar, vetenskapliga artiklar och rapporter om skola och utbildning. Så jag vågar påstå att jag faktiskt kan ett och annat om lärande och undervisning.

  Vad har du själv för kompetens för att analysera innehållet i text?

  Gilla

 3. ”De”? Allihop, alltså? Och hela tiden? Vilken totalt onyanserad syn på unga människor.

  Och om det nu är så att en del är lata (vilket somliga naturligtvis är), ska vi bara rycka på axlarna och säga att de får skylla sig själva? Eller ska vi kanske i stället försöka peppa och motivera dem att ta tag i sina studier och få dem att vilja kämpa?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s