Ordning och reda-debatten ett varv till

Och så drar vi ordning och reda-debatten ett varv till, tydligen. Dagens dåliga pisaresultat skylls på en för släpphänt skola. Läraren ska ha makten och vara den tydliga ledaren, eleven ska låta sig ledas.

Men det är inte antingen eller, det är både och. Läraren bör vara ledaren, men en lyhörd och demokratisk sådan, som ibland låter elever leda också. Och elever behöver både träna sig i självständigt arbete, grupparbete och att lyssna när någon med kunskap berättar.

Här ett klokt blogginlägg som resonerar klokt kring lärarrollen:

”Vi behöver få bort myten om att det bara finns två sorters lärare – den som har ordning och reda och förmedlar kunskap och den som står vid sidan av och låter eleverna klara sig själva. Vi behöver också få bort tanken att ett tyst och lugnt klassrum per automatik är ett lärande klassrum där läraren har kontroll, och ett klassrum där det sker rörelse och konversationer är ett klassrum i kaos där lärande inte sker och läraren saknar kontroll. Lärande är så betydligt mycket mer än att bara befästa kunskaper och kontrollera dessa och lärarrollen är så mycket större än dessa två motpoler.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s