Ge handen samma status som huvudet

(…)

Något som också slagit mig som egentligen märkligt är hur viktigt många tycker att det är att alla gymnasieprogram ska vara studieförberedande, alltså ge möjlighet att läsa vidare på högskola; medan ingen propagerar för det omvända: att alla gymnasieprogram ska ge kompetens för att klara ett konkret yrke och bidra till samhället direkt efter gymnasiet. Men varför skulle inte alla som läser exempelvis naturvetenskapligt program också kunna få läsa till en undersköterskebehörighet på köpet, och alla som läser samhällsprogrammet ges kunskaper inom handel eller vaktmästeri?

Vi är uppenbarligen inte särskilt angelägna om att höja statusen för praktiska yrken eller underlätta för alla att få jobb efter gymnasiet, utan nöjer oss med att möjliggöra klassresor. Dock bara åt det håll vi uppfattar som uppåt i hierarkin: från handens till huvudets domäner. Vilket bör tilläggas är en förenkling av hur det ligger till för många mer fysiska yrken kräver naturligtvis också stora doser tankeverksamhet.

I tider av artificiell intelligens spås arbetsmarknaden komma att efterfråga framför allt de specifikt mänskliga förmågorna, som omdöme, samarbetsförmåga eller inlevelseförmåga. Men också kvalificerade hantverkskunskaper och omsorgskunskaper anses ha en lysande framtid. Robotar är dåliga på att efterlikna både mänskliga känslor och rörelser. En förskolepedagogs, rörmokares eller renoverande snickares arbetsuppgifter kommer troligen inte kunna tas över ens av den mest intelligenta maskin.

(…)

Utdrag ur min essä i OBS i P1 idag.

2 reaktioner på ”Ge handen samma status som huvudet

 1. Äntligen någon som förstår, jag har länge funderat på varför akademiker i allmänhet tror att det finns små hjärnor i fingrarna. Ditt inslag belyser ett tankesätt som genomsyrar svensk politik, utbildning mm,
  Jag själv är hantverksmästare med 2 års yrkesskola men har undervisat på högskola där jag själv inte har kvalifikationer för att komma in. Handens kunskap är i min värld ett missvisande begrepp allt sitter väl i hjärnan..? Ok man måste ha skill, jag brukar jämföra med idrottare, ska man bli bra måste man börja tidigt, på skråtid började lärlingstiden vi 14, 15 års åldern efter 5,6 år kunde man bli gesäll. Ska man bemästra ett hantverk fullt ut måste man likt idrottare, musiker börja i tidig ålder. Detta var kanske en utvikning, alltnog din essä var väldigt bra och hoppas jag den får någon slags effekt.
  Hälsningar Johan Ekström.

  Gilla

  • Jo, allt finns i hjärnan men somligt kräver också fingerfärdighet, koordination och annat som inbegriper kroppen. Och av dunkla skäl har vi fått för oss att sådan kunskap är lite mindre värd än den som bara kräver intellektuell kapacitet. Vi får försöka ändra på det!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s